Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Чешкият парламент гласува увеличаване на пенсионната възраст до 73 години

Преходът ще бъде постепенен и в рамките на следващите 55 години, а окончателното решение зависи от президента на страната

Чешкият парламент гласува увеличаване на пенсионната възраст до 73 години

Снимка: sxc.ku

Чешкият парламент одобри увеличение на пенсионната възраст до 73 години, макар че това ще стане в рамките на продължителен преходен период от 55 години, съобщи ИТАР-ТАСС.

Окончателното решение на въпроса зависи от подписа на президента на страната Вацлав Клаус.

Т. нар. „малка пенсионна реформа“, която се подкрепя от управляващата дясноцентристка коалиция, предвижда постепенно увеличение на възрастта за пенсиониране.

Освен това се предлага изравняване на правата на мъжете и жените. Сега жените получават преференции, като за всяко родено дете им се намалява по една година от възрастта за пенсиониране.

В момента в Чехия тя е 65 години, но има и редица възможности за предсрочно пенсиониране.

Според подготвяната реформа всички тези преференции ще бъдат отменени за родените след 1977 г., а децата, родени преди 10 години, ще се пенсионират при навършване чак на 71 години. Онези, които бъдат родени догодина, ще трябва да се трудят до 73-годишна възраст.

Предложенията на предизвикват възторга на чехите и неслучайно реформата стана повод за организиране от профсъюзите на безпрецедентна 24-часова стачка на служителите в транспорта, която се проведе в средата на месеца.

Още по темата
По данни на социолози средната продължителност на живота на чешките мъже е 72 години, а на жените – 74 години.

Министърът на труда и социалните дейности на страната Яромир Драбек дава в тази връзка своите контрааргументи.

„Трябва да се подчертае, че едва след 55 години ще достигнем 70-годишната граница за пенсиониране. Сравнете разликата в здравословното състояние на хората, живели преди 55 години, и живеещите днес. Предполагам, че по аналогичен начин ще се подобрява и работоспособността и здравословното състояние на хората и през следващите десетилетия“, твърди той.

Освен това министърът смята, че да бъде осведомено предварително младото поколение кога ще излезе в пенсия е „честна и отговорна постъпка“.

Не само опонентите на управляващата дясноцентристка коалиция на премиера Петр Нечас критикуват малката пенсионна реформа, но и социолозите.

Например Павел Руси смята, че реформата ще накара чехите да се замислят за материалната си обезпеченост на старини, да пестят пари и дори да се откажат от раждането на деца.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Девет държави от Източна Европа призовават НАТО да засили присъствието си в региона