Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Чубайс: Енергийният преход на Русия трябва да започне със социална политика

Ако Русия не тръгне по зеления път, рискува износа си към ЕС, предупреждава представителят на руския президент по въпросите на устойчивото развитие

Чубайс: Енергийният преход на Русия трябва да започне със социална политика

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийният преход на Русия трябва да започне не от възобновяемата енергия, а със социална политика. Това коментира Анатолий Чубайс, представител на руския президент Владимир Путин по въпросите на устойчивото развитие, пред ТАСС.

Според него промените ще бъдат с огромен мащаб във всяко отношение - за индустрията, за регионите и т.н. За да бъде успешен преходът, а промените максимално положителни, трябва да се започне със социална политика, обяснява още той.

Енергийният преход означава структурна промяна в енергийната система, която няма да може да разчита на изкопаеми горива. Това ще доведе до промени във всички останали сфери на икономиката, както и до голяма степен за потребителските навици.

Още по темата

Едва преди два месеца руският президент Владимир Путин официално коментира, че Русия ще стане въглеродно неутрална икономика през 2060 година.

Ако Русия откаже да извърши тази реформа, ще трябва да се откаже от голяма част от износа си за Европа, коментира Анатолий Чубайс, според когото след няколко години държавите, които не са предприели зелената реформа, ще бъдат смятани за вражески.

Той визира основно въглеродните данъци, които ЕК се кани да налага на компании от трети страни, които не спазват зелените политики на общността. "Не знаем доколко това съответства на правилата на Световната търговска организация (СТО). Това е много труден въпрос", допълва той.

Според него обаче ситуацията не е катастрофална за руската икономика, макар че плановете на ЕК са да забрани продажбата на автомобили с конвенционални двигатели от 2035 година. "Не е трудно да се сетите какво ще се случи с пазара на петролни продукти", обяснява президентският съветник.

Енергийният преход ще доведе до ожесточаване на конкуренцията, а не е съвсем ясно кой ще спечели от това и "как ще свърши това състезание".

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Вследствие на "глобалното затопляне" зимите стават все по-сурови и все по-жестоко показват несъстоятелността на "ветрените мелници" и фотките за лунна светлина. Да бяха си направили сметките предварително като как ще постигнат баланс в електроенергетиката си и ще осигурят необходимите резерви в случай на извънредни обстоятелства? Ама си играят като дечица и се чудят, че кубчетата падат. Тази година Арктика започна да замръзва доста по-рано. И едни наивници, повлекли се по "глобалното затопляне" си замразиха корабите по Северния морски път, като не са си заявили ледоразбивач за съпровождане. Закъсалите кораби са 20 парчета, които после ги спасяват пак лошите руснаци.
1
 
4
 
2
преди 1 месец
"... от износа си към ЕС", извинявам се
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Русия може да си позволи да се откаже от извода съ към ЕС, да не говорим, че е спорно доколко ЕС ще е изобщо платежоспособен след 10 години, ако изобщо съществува тогава. Въпросът е - дали Европа може да си позволи да се откаже от руския внос? Защото Русия вече не само топли ЕС, но го и хрантути !!! Зеленашеските прocтотии се ПРОВАЛИХА с гръм и трясък, - самият факт, че половината европейски държави вият като гладни кyчета пред централата на Газпром, го доказва !!! Щели да смятат въглеродно-енергийните държави за вражески? - Ами да мрaт от студ тогава !!!

Още от Централна и Източна Европа
Ще погуби ли икономическата криза в Турция самия Ердоган?