IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Далечно ли е бъдещето на Северна Македония в ЕС?

Отношенията с югозападната ни съседка са в криза, посочи журналистът Николай Кръстев

15:57 | 11.11.20 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Българо-македонските отношения са в криза и това е факт. За три години югозападната ни съседка промени изключително много тона си към София в положителен аспект. Но политиката на вето, която България подготвя за 17 ноември, макар и ефективна на дипломатическата сцена, в този случай не е правилна, тъй като демокрацията в Република Северна Македония е изключително крехка. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" журналистът Николай Кръстев.

"Условията, които България поставя, са изключително сложни. Историята, признаването на езика и идентичността в продължение на 11-годишното управление на Груевски не бяха адресирани. България не би трябвало да очаква от Северна Македоня за трите години, които управлява правителството на Заев, да навакса тези пропуски", посочи той.

По думите на Николай Кръстев през последните седмици се наблюдава широко активизиране на опозицията в югозападната ни съседка, но "въпреки че сегашното правителство притежава 61% от подкрепата на политическите фракции, това не означава, че коалицията не е крехка".

"Стана ясно в Скопие, че опозиционния лидер Християн Мицковски на ВМРО-ДПМНЕ е започнал предварителни разговори с две албански партии по отношение на предостоящите догодина местни избори. Напълно вероятно е тази коалиция да се окаже впоследствие предвестник на по-мащабна опозиционна сила", прогнозира Кръстев.

Според журналиста постигането на компромис между София и Скопие е трудно, но не и невъзможно.  По думите му нашата страна винаги може да налага вето по всичките преговорни глави за присъединяването на Северна Македония в ЕС.

Изпълними ли са условията, които София поставя на Скопие? Какви са изгледите по време на управлението на Зоран Заев да се постигне съгласие по най-спорните въпроси? Къде има нарушение на Договора за добросъсъдство и сътрудничество между двете съседни страни?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Вето!Да си стоят в миналото с измислените си неща.Ако пораснат някога да се обадят да питат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Вето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
Zlato
преди 3 години
Никак даже. Въпрос на един телефонен разговор на 21 януари догодина :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още