IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на вносните стоки в руските магазини падна на най-ниско ниво от 2008 г.

Ембаргото и свиването на доходите са основна причина за тенденцията

18:09 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Делът на вносните продукти в руските магазини през първото тримесечие на годината е 36%, съобщи „Известия“, като се позова на статистическата служба. Това е най-ниското ниво, откакто се измерва показателят - от 2008 г.

В Министерството на промишлеността и търговията обясняват резултата със санкциите и позиционирането на производствата на чуждестранните компании в Русия. Търговците коментират, че значение има и високата цена на вносните продукти.

През първото тримесечие на 2016 г. делът на вноса в магазините е бил 38%, през 2015 г. — 41%, а през 2014 г. — 43%.
До руското ембарго от 2014 г. в отговор на западните санкции срещу Русия делът на вносните хранителни стоки е бил 34%, уточняват от Министерството.

В момента делът на вносните зърнени култури е 0,2%, на колбасите е 1,6%, на брашното - 1,8%, на птичето месо - 4,1%, на свинското - 8,3%, и на сирената - 27,7% (при 48,4% през първото тримесечие на 2014 г.).

Важен фактор са инвестициите на международните корпорации в производства в Русия. Така продукцията се води местна, което е изгодно и за икономиката на страната, и за производителите.

Търговските вериги също отбелязват намаление на вноса. Той е не повече от 8% към 30 юни 2017 г. в асортимента на „Магнит“, а при хранителните продукти е още по-малко, казват от компанията. Тя внася основно сезонни плодове и зеленчуци, както и продукция, която няма аналог на руския пазар.

Делът на местните продукти като брашно, хляб и хлебни изделия, млечни продукти, охладено месо, яйца, масло и слънчогледово олио достига 100%.

Най-голяма е била ролята на ембаргото, потвърждава Иля Ломакин-Румянцев, председател на Асоциацията на компаниите за търговия на дребно АКОРТ, която обединява големи търговски вериги.

Ограничителните мерки промениха структурата на вноса и ценовите параметри, пояснява той, като отчита, че понижението на реалните доходи на населението е натиснало надолу търсенето на скъпи стоки, на първо място вносните.

„Известия“ припомня, че през март според 32,4% от руснаците скоро се очаква стабилизация на икономиката. През март  2015 г. по същия начин са отговаряли 24%, а през пролетта на миналата година – 20%. Основната причина е забавянето на инфлацията от двуцифрени стойности до 4%, поскъпването на рублата и подобряването на бюджетната ситуация в регионите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още