IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки хиляди българи ще се насочат към Великобритания, предупреждава допитване

Официални данни показват, че вече около 100 000 българи живеят на Острова, а във Франция и в Германия те са съответно 30 000 и 75 000

08:46 | 30.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десетки хиляди българи се очаква да напуснат за постоянно страната си, за да се установят във Великобритания, се посочва в ново допитване до общественото мнение, извършено по поръчка на Европейския парламент и цитирано от британския Daily Telegraph, предава и БТА.

Според допитването на социологическия институт Afis около 400 000 души - повече от 5 процента от населението на България - са посочили, че ще напуснат родината си в идните две години.

Великобритания е била посочена като предпочитана дестинация от близо една четвърт от анкетираните. Преди Испания, Гърция и Италия бяха предпочитаните дестинации за миграция за българите. Но сега 22,5 процента от българите посочват Великобритания като предпочитано място за миграция, а 22,9 процента - Германия. 

Ако този процент се запази до януари 2014 г., когато българите, заедно с румънците ще получат свободен достъп до Великобритания, може да се очаква, че още тогава във Великобритания ще пристигнат 80 000 българи, посочва изданието.

Досега британското правителство се е въздържало да прави официални прогнози за броя на българите и румънците, които ще пристигнат в страната.

Изразена в британски лири, цената на труда на българите в родината им е 3,15 лири за час, а във Великобритания те биха получавали по 18,4 британски лири на час. По повод на допитването говорител на Британска партия на независимостта Джерард Батън заяви: "Допитването показва, че много българи искат да емигрират от родината си и че Великобритания и Германия са техните нови предпочитани дестинации. Като се имат предвид сегашните огромни вълнения в България, мога само да очаквам, че числата ще се окажат по-големи. Ситуацията се усложнява и от изключително високото ниво на корупция в тази еврочленка, чиито граждани ще могат да се движат свободно във Великобритания от януари".

Говорителят допълва: „Даваме си сметка, че Великобритания е магнит за онези, които искат да работят заради разликата в заплащането на труда. Но миграция в големи мащаби от подобни европейски членки е много лошо нещо за британските работници, защото това ще намали нивото на техните заплати. Тъжно е, че Великобритания не може да направи нищо, за да спре вълната от имиграция от България, докато Великобритания е част от ЕС и е ограничена от европейското законодателство".

Официални данни показват, че вече около 100 000 българи живеят във Великобритания, а във Франция и в Германия те са съответно 30 000 и 75 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Голям напън имат за емигранти май... щом и на еднотипни реклами са го избили - демек напъна им минава възможностите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
beginner
преди 10 години
във Великобритания те биха получавали по 18,4 британски лири на час.Alo Investor-a, v UK minimalnoto zaplshtane e 6.20 pound-a na chas i tova e ako rabotish legalno. Ajde da ne lyzhete horata che shte vzimat po 18,4 na chas.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още