IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на ТАП: Проектът ще помогне за декарбонизирането на Югоизточна Европа

Газопроводът ще помогне на страните от региона по пътя им към въглероден неутралитет, категоричен е Лука Скепати

20:59 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трансадриатическият газопровод (ТАП), който ще доставя природен газ от Азербайджан до Европа, може да помогне на процеса на декарбонизация в района на Югоизточна Европа, заяви управляващият директор на компанията оператор Лука Скепати, цитиран от йорданската медия MENAFN.

Скепати направи своя коментар по време на 43-тия Индустриален консултативен панел (IAP) за Енергийната харта в Тирана.

Ръководителят на ТАП изтъкна ползите от проекта за Югоизточна Европа и важната роля, която инфраструктурата ще играе за постигането на въглероден неутралитет на енергийния сектор. 

Той подчерта, че природният газ, осигурен и пренесен от ТАП, може да подкрепи декарбонизацията в Югоизточна Европа, където енергетиката е силно зависима от използването на твърди изкопаеми горива за производство на електроенергия.

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и природният газ са перфектните партньори, имайки се предвид променливия характер на слънчевата или вятърната енергия, добави той.

Дискусиите по време на панела са били фокусирани върху прехода към нисковъглеродна енергийна система и ролята на Договора за енергийна харта, бъдещата роля на енергийната инфраструктура, както и стратегиите и пазарните правила за един климатично неутрален енергиен сектор. Участниците са говорили дълго за диверсификацията на енергийните доставки в Европа, подкрепата на публичните финансови институции за развитието на енергийните пазари в Албания, стратегиите за въглеродна неутралност и управлението на риска и перспективите и предизвикателствата пред газовата инфраструктура.

Проектът ТАП на стойност 4,5 млрд. евро е един от приоритетните енергийни проекти за Европейския съюз (ЕС). Проектът предвижда транспортиране на газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“, етап 2, до страните от ЕС.

Свързвайки се с Трансанадолския газопровод (ТАНАП) на гръцко-турската граница, ТАП ще преминава през Северна Гърция, Албания и Адриатическо море, преди да излезе на брега в Южна Италия, за да се свърже с италианската газопреносна мрежа.

В момента проектът е в своя строителен етап, който започна през 2016 г.

След като бъде построен, ТАП ще предложи директен и рентабилен транспортен маршрут, отварящ жизненоважния Южен газов коридор, и газово трасе с дължина 3500 километра, простиращо се от Каспийско море до Европа.

Акционерите на ТАП включват BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) и Axpo (5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още