IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диселблум: Затруднени сме в намирането на мостов кредит за Атина

Всички инструменти и средства изглежда имат недостатъци или законови пречки, твърди ръководителят на Еврогрупата

12:55 | 14.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Диселблум: Затруднени сме в намирането на мостов кредит за Атина

Търсенето на мостов кредит в размер на около 12 млрд. евро за Гърция се оказва доста трудно начинание по думите на ръководителя на Еврогрупата Йерун Диселблум.

„Разглеждаме всички инструменти и средства, които можем да използваме, но всички от тях изглежда имат недостатъци - или са невъзможни или имат законови пречки", заяви холандецът във вторник непосредствено преди началото на срещата на финансовите министри от ЕС в Брюксел. 

Припомняме, че късно в понеделник Диселблум бе преизбран за ръководител на Еврогрупата, след като остана единственият кандидат за поста след оттеглянето на опонента му – испанският финансов министър Луис де Гиндос.

От своя страна финландският финансов министър Александър Стъб говори за "1 до 6 опции", добавяйки: „ясно е, че е много трудно за някои държави да предоставят свежи пари назаем, без условия и гаранции".

Сред вариантите, наред с други неща, е ползване на печалбите от облигациите на Европейската централна банка (ЕЦБ) от гръцките държавни облигации, или предоставяне на двустранни заеми. Британският министър на финансите Джордж Озбърн заяви вече, че Великобритания не принадлежи към еврозоната и следователно не е готова да участва в спасяването на Гърция. „Еврозоната трябва да плати сметката сама", поясни той.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Още няма гласуване в гръцкия парламент , за да се пристъпи към обсъждане за подкрепа на Гърция и вземане на решение за .....................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 0
data
преди 8 години
Баламите свършиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
Че защо им са 12 милиарда - няма да правят рекапитализация на банките , да свият разходите драстично . Ще издържат 1-2 месеца .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още