Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Дори Марио Драги не може да спре възхода на облигациите в Източна Европа

Подобряващите се икономически данни и доходност, средно четири пъти по-висока от тези в Германия, привличат обратно инвестициите към региона

Дори Марио Драги не може да спре възхода на облигациите в Източна Европа

Снимка: Архив Ройтерс

Дори Марио Драги не може да спре тазгодишното завръщане на облигационните пазари в Източна Европа, коментира Bloomberg.

Облигациите в местна валута от Полша до Унгария напредват през последния месец, изправени пред нарастващите опасения, че Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да намали безпрецедентните си стимули. Ралито увеличи възвръщаемостта за дълга на региона до 6,7% през второто тримесечие – най-добрата сред развиващите се пазари.

Подобряващите се икономически данни и доходност, средно четири пъти по-висока от тези в Германия, привличат обратно инвестициите към региона година, след като най-големите инвеститори в облигации в света намалиха притежанието си на местни облигации в търсене на по-висока възвръщаемост на други места. Инвеститорите в BlackRock и Allianz Global Investors заявиха, че смятат облигациите за ценни, а анализаторите от Morgan Stanley и Credit Agricole миналата седмица коментираха, че източноевропейските валути са сред най-добрите им попадения.

„Източна Европа е място, което харесваме, защото основите се подобряват“, казва Серджио Триго Паз, ръководител на отдела за дълг от развиващите се пазари в BlackRock пред Bloomberg през миналата седмица. „В същото време ситуацията с лихвените проценти все още носи известна доходност, докато Европа започва да се нормализира“.

Още по темата

Доходността по германските държавни ценни книжа се е вдигнала до 18-месечен връх от 0,6% от 28 юни, когато Драги заяви, че рефлацията в икономиката на еврозоната създава пространство за спиране на покупките на облигации от ЕЦБ на стойност 60 млрд. евро месечно.

Ръстът намали спреда между германските и унгарските 10-годишни държавни облигации до най-ниското му ниво от две години и ограничи залозите на инвеститорите върху полски дълг вместо германски ДЦК до 11-месечно дъно.

Макар че развиващите се европейски икономики са сред най-големите получатели на стимули, намаляващите им нива на дълг и подобряващите се условия на търговия ще помогнат за смекчаването на негативните влияния от по-затегнатите парични условия, посочва Даниел Бебеси, мениджър, наблюдаващ активи за 2 млрд. долара в Budapest Alapkezelo.

Въпреки това е твърде рано да се оцени влиянието на спада на ликвидността в региона, казва Бебеси. Повече детайли за програмата на ЕЦБ се очакват през август, когато Драги ще посети симпозиума на Федералния резерв на САЩ в Джаксън Хол, по-малко от две седмици преди срещата на Управителния съвет на ръководената от него институция във Франкфурт.

Икономиките от Източна Европа отчитат ръст от 2,85% през първото тримесечие. Това е най-бързият темп от над три години, а безработицата спадна миналата година до най-ниските нива от поне 1999 г., сочат данни на Bloomberg. Въпреки повишаващото се заплащане инфлацията е напът да остане под целите на централната банка, което ще даде на централните банкери повече време да запазят лихвените проценти рекордно ниски.

Засилващото се евро също е добра новина за валутите в региона, тъй като то вероятно ще продължи да укрепва спрямо долара, казва Навийн Кунам, базиран в Лондон старши мениджър на портфейл в Allianz Global Investors. Полската злота, чешката крона и унгарският форинт са се повишили с над 10% спрямо долара тази година, като преди тях на развиващите се пазари е само мексиканското песо.

„Докато доходността на развиващите се пазари бива преоценена, дългът в Централна и Източна Европа ще остане устойчив заради силните макро фактори“, казва Кунам. „Очакванията ми са по-доброто представяне да продължи“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (7)

0
 
0
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Защото си като някоя машина. Copy/Paste.
Смени си поне програматора.
0
 
0
 
6
Иван Митев до: sssaaa
преди 3 месеца
Проблемът е с истина или без истина.
Разбирам, че за Вас, ако хиляди пъти не се представя истината е нещо нормално, ала ако няколко пъти се напиши истината е досадно.
Защо?
0
 
0
 
5
sssaaa до: Иван Митев
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Иване, измина поне 1г. от както пишеш едно и също. Смени малко репертоара.
Не че казваш нещо невярно, просто е досадно!
0
 
0
 
4
преди 3 месеца
За Вас, защо истината е досадна?
Възможностите са ясно представени.
От всички нас зависи коя ще се реализира.
0
 
9
 
3
deo
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Щом доходността на източноевропейските облигации се е покачила значи цената е спаднала. Щом цената на облигациите е спаднала значи инвеститорите основно продават, а не купуват, което говори, че интереса им към облигациите от региона намалява, а не се увеличава както се говори в статията

Още от Централна и Източна Европа
Ердоган остро разкритикува турската централна банка