Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Доставките на руски газ за Унгария чрез „Турски поток“ ще започнат през 2021 г.

Проектът вече е получил одобрението на Европейския съюз, посочва унгарският външен министър Петер Сиярто

Доставките на руски газ за Унгария чрез „Турски поток“ ще започнат през 2021 г.

Снимка: Ройтерс

Русия ще започне да доставя своя природен газ на Унгария чрез газопровода „Турски поток“ през втората половина на 2021 г., заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от ТАСС. 

Още по темата

„Имайки предвид сегашната ситуация, съществува голям шанс да започнем да получаваме природен газ чрез новия маршрут за доставка около втората половина на 2021 г.“, сподели Сиярто в интервю пред руската телевизия Rossiya-24 TV.

В началото на седмицата приключи изграждането на морската част на „Турски поток“, която свързва бреговете на Русия и Турция.

Газопроводът се състои от две линии с капацитет от 15,75 млрд. куб. м всяка, като единият маршрут ще насочва газ към Турция, докато другият ще го транспортира през България към вътрешността на Европа.

Коментирайки друг руско-унгарски проект, изграждането на АЕЦ „Пакш“ край едноименния град, който се намира на 100 км южно от Будапеща, Сиярто заяви, че неговата страна и Европейският съюз (ЕС) вече са приключили процеса на одобрение на проекта.

„Не отричам, че сме назад с графика, но това не означава, че ще отхвърлим проекта“, посочва унгарският дипломат, добавяйки: „Забавянето е причинено най-вече от проточилите се процедури в рамките на ЕС, които отнеха повече време, отколкото беше планирано. Сега те вече са приключили и имаме зелена светлина. Подготвителната работа вече е започнала и се изгражда спомагателната инфраструктура“.

 
По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Заложник на миналото ли е македонският политически елит?