Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Държавният инвестиционен фонд на Русия излиза от всичките си доларови активи

Вместо това той ще увеличи инвестициите си в евро, юани и злато

Държавният инвестиционен фонд на Русия излиза от всичките си доларови активи

Руският финансов министър Антон Силуанов. Снимка: Bloomberg LP

Русия съобщи, че петролният й фонд ще излезе от всичките си доларови активи, за да намали уязвимостта си към западни санкции, само две седмици преди президентът Владимир Путин да проведе първата си среща с американския си колега Джо Байдън, предава Bloomberg.

Вместо това държавният инвестиционен фонд ще увеличи инвестициите си евро, юани и злато, каза финансовият министър Антон Силуанов.

Доларът ограничи ръстовете си след новината, след което отново се върна към възходящата инерция, тъй като според анализатори непосредственото въздействие върху пазара вероятно ще е ограничено.

Ходът, който е предприет преди срещата на Байдън и Путин на 16 юни, е нов крайъгълен камък в стремежа на Путин да намали зависимостта на страната му от долара след години на стабилно засилване на американските ограничения.

„Геополитиката играе роля. Опитваме да защитим инвестициите си“, каза Силуанов пред държавната телевизия в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Русия може да направи промените в рамките на месец, но централната банка трябва да реши дали да коригира разпределението на общите си резерви, допълни той.

Още по темата
Централната банка не планира да възобновява покупките на злато в резултат на обявената промяна от държавния инвестиционен фонд, съобщи запознат източник, пожелал да остане анонимен.

„Ходът на Русия до голяма степен е символичен. Но ако възникнат проблеми с по-големи притежатели на американски долари, ще бъде различно“, коментира Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Международния институт по финанси във Вашингтон.

„Решението е логично в контекста на упоритата безизходица със САЩ“, смята Олег Вюгин, бивш високопоставен представител на централната банка. „Но от гледна точка на риск/възвръщаемост излизането от доларовите активи и замяната им с изброените от тях най-вероятно ще е икономически непривлекателно“, допълва той.

Към момента 35% от ликвидните активи на държавния инвестиционен фонд на Русия  са в долари и са на стойност около 41,5 млрд. долара, същата е и сумата в евро, а останалата част е разпределена между юани, злато, йени и паунди.

След промяната 40% от активите на фонда ще бъдат в евро, 30% в юани, 20% в злато и по 5% в йени и паунди, заяви Силуанов. Финансовото министерство допълни по-късно в четвъртък, че регулациите са били поправени миналия месец, за да отразят новите дялове и допълни, че ще разкрие впоследствие кога действително ще бъде осъществена промяната.

Централната банка не коментира планове за резервите си в чуждестранна валута. „Разбира се, валутната структура на резервите на правителството е един от факторите, които вземаме предвид“, заяви гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина, цитирана от агенция Интерфакс.

Общата стойност на държавния инвестиционен фонд на Русия наред с ликвидните активи е 185,9 млрд. долара.

Силуанов заяви, че с по-бързото от очакванията възстановяване на икономиката бюджетният дефицит ще бъде 1% от брутния вътрешен продукт тази година спрямо първоначалните прогнози за 2,4%.

Междувременно руският вицепремиер Александър Новак заяви в четвъртък, че страната му скоро може да обмисли да излезе от деноминирани в американски долари петролни договори, ако администрацията на президента Джо Байдън продължава да налага целенасочени икономически санкции. 

"В идеалния случай предпочитаме да не се отказваме от долара, тъй като това е международна валута, използвана за договори. Но ако нашите американски партньори създадат такава ситуация, може да нямаме друг избор освен постепенно да го направим", заяви Новак пред CNBC в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. 

"Ще продължим да сме световен лидер на пазара на фосилни горива и ще се диверсифицираме, като навлезем на пазарите на втечнен природен газ и петрохимикали", отбеляза Новак. "Освен това ще развиваме ново енергийно производство, чиста енергия", допълни той, имайки предвид водород, технологии за съхранение на въглерод и развитието на нови горива наред с други проекти. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
1
 
3
преди 1 месец
това е политическа реторика . от икономическа гледна точка 41млрд дето са им в хамерикански дълг е смешна сума за световната валутна и дългова търговия . то и целият им фонд е смешна сума , ако погледнем на други петролни държави фондовете какво представляват , бият ги с по няколко нули още . на мен друго изречение ми направи доста по-сериозно впечатление : "Централната банка не планира да възобновява покупките на злато в резултат на обявената промяна от държавния инвестиционен фонд..." . а те бяха един от големите нетни куповачи на кюлчета ... ще има някакво наместване на цената на златото ...
2
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Само така, еврото е верния избор.
0
 
1
 
1
преди 1 месец
е за цигари поне нема ли си остаят ? А тоз на снимката е от свитата на атлантиците, но явно има темни сили дет са го убедили да се освобождава от доларете та да нема недоразумения ....

Още от Централна и Източна Европа
Заев: Ако не намерим решение със София, Албания поема сама към ЕС