IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е одобрила спешна кредитна линия за гръцките банки

Гръцките банки разчитаха на подобна подкрепа по време на пика на дълговата криза през 2012-а година

15:45 | 22.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е одобрила спешна кредитна линия за гръцките банки, която ще бъде осигурена през Централната банка на Гърция, предаде Ройтерс, позовавайки се на банков източник.

През миналата седмица в навечерието на извънреднбите изборите на 25-и януари Гръцката централна банка бе принудена да поиска от ЕЦБ одобрение на отпускането на спешна ликвидна помощ (по програмата ELA) на няколко  банки в страната. Кредитната ELA линия беше одобрена за срок от две седмици, като въпросът ще бъде разгледан отново след този срок, посочи европейски банков източник, цитиран от Ройтерс. 

Припомняме, че през миналата седмица две големи гръцки банкови институции отправиха молба за спешно финансиране, но само като предпазна мярка, с оглед солидно теглене на клиентски средства преди важните предсрочни избори.

Според програмата за спешна ликвидна помощ, националните централни банки могат да отпускат заеми на търговските банки, но трябва да получат преди това одобрение от ЕЦБ. Гръцките банки разчитаха на подобна подкрепа по време на пика на дълговата криза през 2012-а година като успяха да върнат получените средства в началото на миналата година.

През последните месеци гръцките кредитори претърпяха рязко свиване на ликвидността заради теглене на средства, покупки на съкровищни бонове, както и в резултат на нежелание от страна на чуждестранните банки да подновят техните репо кредитни линии към банките в страната преди изборите в неделя. 

Като основна причина за изтеглянето на депозити се разглеждат предстоящите извънредни парламентарни избори в Гърция на 25 януари, които може да доведат на власт СИРИЗА. Крайнолявата партия нееднократно декларира готовността си да се откаже от политиката на строги икономии, наложена от Европейския съюз и Международния валутен фонд като част от спасителната програма в размер на 240 млрд. евро.

Според мнозина евентуална победа на СИРИЗА може да постави началото на месеци на несигурност в еврозоната и да съживи идеята Гърция да излезе от валутния съюз. Всичко това би се случило на фона на негативната икономическа ситуация на Стария континент, която се очаква да принуди Европейската централна банка да предостави финансови стимули още след следващото си заседание, насрочено за 22 януари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Май случаят е от тези дето " Не се гаси туй що не гасне".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Пак гасим пожари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още