IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е отпуснала още 600 млн. евро лимит на гръцките банки

Обемът на спешната ликвидна подкрепа за кредиторите в задлъжнялата страна достигна близо 70 млрд. евро

15:38 | 12.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ е отпуснала още 600 млн. евро лимит на гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) е повишила спешната си ликвидна подкрепа за гръцките банки с още 600 млн. евро, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свой източник в регулатора.

Ходът поставя таван на заема за гръцките кредитори, предоставен чрез програмата за спешна ликвидна помощ, при 69,4 млрд. евро. През миналата седмица ЕЦБ одобри увеличение от 500 млн. евро.

В момента гръцките банки разчитат на финансиране по линия на схемата ELA (Emergency Liquidity Assistance). Причината за това е, че през януари ЕЦБ отряза редовните канали за финансиране на средиземноморската страна, посочвайки, че гръцките облигации вече не могат да се използват като обезпечение за отпускане на ликвидност.

Неяснотите около бъдещото финансиране на Гърция продължават. В писмо до Еврогрупата през миналия уикенд гръцкият финансов министър Янис Варуфакис настоя за незабавни преговори на работно ниво и предложи на кредиторите поредната серия от реформи. 

Едновременно с това той заплаши с референдум в страната за това дали да се продължи курса на строгите ограничения на ЕС. В неделя обаче от гръцкото финансово министерство подчертаха, че принадлежността на Гърция към еврозоната не е тема за дебат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 8
rover
преди 9 години
Как кой - САЩ, Русия и Китай, разбира се. Всъщност кредитите отдавна ще са изплатени с германските репарации, от които даже ще останат доста пари за късане на салфетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Много ми е интересно, ако на един евентуален референдум се реши, че Гърция прекратява с икономиите, то кой ще финансира бюджетните дефицити на Гърция. Предположения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още