IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist: Хората на Балканите са предимно нещастни и депресирани

Балканските икономики са свързани с еврозоната и спадът в търсенето от валутния съюз им нанася сериозни щети, коментира изданието

12:56 | 20.06.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румънски пенсионери в село на 90 км. северно от Букурещ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Румънски пенсионери в село на 90 км. северно от Букурещ. Снимка: Ройтерс

През последните десетина години социологическите агенции на Балканите зададоха на хората всички възможни въпроси. Когато правят изводите си, експертите изглеждат почти изненадани от това, което са открили, въпреки че хората непрекъснато им го повтарят - като цяло (с изключение на албанците и косоварите, които са по-млади и следователно по-оптимистични) повечето хора на Балканите се чувстват доста нещастни, пише в анализ британското списание Economist.

Хората са загрижени за работните си места, за здравеопазването, образованието на децата си и пенсиите. Тези материални тревоги обсебват вниманието им повече от етническите вражди или от желанието да си върнат територия, която вярват, че съседите им са отнели от тяхната държава.

Повечето хора имат основателна причина да се чувстват депресирани заради икономиката. Балканските страни винаги са имали по-бедни икономики от западните си и северни партньори, посочи неотдавна на конференция в София Лаза Кекич от Economist Intelligence Unit (EIU). Те са просперирали само когато другите икономики са били в добро положение и са страдали заедно с тях. Сегашната криза не е изключение.

Тази седмица анализ на EIU посочи, че балканските икономики в преход, т. е. Албания, Босна, България, Хърватия, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия "страдат най-вече от глобалната рецесия от 2008-2009 година. Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на балканските страни се е свил с 5,2 на сто през 2009 година и рецесията е продължила и през 2010 година със средно понижение на БВП от 0,4 на сто".

Всички балкански икономики в крайна сметка са свързани с еврозоната и спадът в търсенето от валутния съюз им нанася сериозни щети. Черна гора, Македония, България и Албания изнасят между 10 и 12 процента от стоките си за Гърция, отбелязва Economist интелиджънс юнит. Най-уязвими от намаляването на преките чуждестранни инвестиции са Македония, Сърбия и България, а дъщерните дружества на гръцки банки в региона са важен "канал" за негативните тенденции - пазарният дял на гръцките банки в Югоизточна Европа е около 20 процента.

Навсякъде в региона хората ще ви кажат колко е тежък животът, отбелязва Economist. Средната заплата в Черна гора е 491 евро, в Сърбия - 360 евро, а в останалите страни равнището е подобно. Цените обаче са високи и продължават да се увеличават. На фона на "намаляващи доходи, засилваща се бедност и нарастваща безработица, политическите последици от тези фактори и случаите на социални размирици в региона засега са забележително ограничени", отбелязва EIU. Как може да се обясни тази тенденция?

"На първо място, регионът има нещо като предимство от изостаналостта, която предпазва населението от влиянието на икономическия спад. Това включва сравнително големият земеделски сектор и важната роля на разширеното схващане за семейството. Второ, упадъкът на традиционната левица и на синдикатите в повечето страни в региона означава, че има малко социални и политически сили, които могат да фокусират и организират мащабни демонстрации.

И накрая, проучванията на общественото мнение сочат широко разпространение на апатията, която не благоприятства социално активно поведение и остава основната тенденция в региона", отбелязва изданието. Големият въпрос е дали тази тенденция е трайна. "Дали просто не наблюдаваме затишие пред буря, която ще се разрази заради изострянето на икономическата криза в европейските и балкански икономики и то в период, когато факторът, който би могъл да стабилизира Балканите - ЕС, е в разгара на собствената си криза?", пишат анализаторите на EIU. Икономическото бъдеще на Балканите до голяма степен зависи от съдбата на еврозоната, заключава Economist, цитиран от БТА.

Още световни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Абе тъй е, ама изследването е направено за хората. Ако беше за щастието на кучета и кокошки, наще щяха да са начело на класацията. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Това не може да е вярно В BGдаже кокошките ни са до една щастливи ,а кучетатат получават колкото децата като помощи от държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Е, арогантно си е някой външен да ти натрива, че си нещастен, нищо че е истина. Само че на нас така си ни харесва - "Родина сине, Родина..." Англичанинът просто различно дефинира щастието - за него то е работа прогрес, демокрация, Кралицата. Тук е страната на кебабчетата и лесните пари. На кой не му харесва да отива на Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
В контекста на тази статия , на британското списание следва да се напомни и една от причините хората на Балканите да са такива - политиките на Великобритания инейните велики МП-и за последните 200 г: не стига че тук винаги сме си имали проблеми("вечните търкания на Балканите" както се изразява И Джиивс даже) ами и те винаги са имали външната политика да бъркат допулнително кацата с , да не би да земе някое да изплува ...Помнете това Българи, и не забравяйте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 11 години
'широко разпространение на апатията'?Нещо са се объркали тука.Няма апатия, винаги сме се борили и оцелявали!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Чичу Гугъл не ги разбира работите :)http://vbox7.com/play:e7dcf80aоколо 1:40min. е превода :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Я дай последното на нашенски, че и гуглето преводач не се справи. Ние нали владеем само англикански и други народни езици. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
"Икономическото бъдеще на Балканите до голяма степен зависи от съдбата на еврозоната, заключава Economist"Ако се разпадне, дали ще се подобри икономическото ни бъдеще? На този въпрос да даде заключение Economist. А че сме нещастни и депресирани си го знаем и без тяхното натякване.Или както се казваше в една песен:"Ребята местны горьку пьют не знают фитнесаВс потому, что перспективы нет и бизнеса"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още