IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Доставките на руски газ за Европа няма да спрат

Подготвяме общ отговор на писмото на Путин във връзка с дълговете на Украйна, обяви говорителят на Еврокомисията Пиа Хансен

16:31 | 16.05.14 г.
ЕК: Доставките на руски газ за Европа няма да спрат

Доставките на руски газ за Европейския съюз (ЕС) няма да бъдат прекъснати, докато траят преговорите между Русия, Украйна и ЕС. Това е било потвърдено от всички страни по време на срещата между еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и Украйна, провела се на 2 май във Варшава.

Това припомни в обедния брифинг на Европейската комисия говорителят Пиа Хансен. Позицията на ЕК е много ясна - доставките на газ не трябва да бъдат използвани като политическо оръжие, допълни още тя. Нови разговори между трите страни са насрочени за 26 май. 

ЕС подготвя общ отговор на вчерашното писмо от Москва по повод украинските дългове към „Газпром“ и приветства принципната готовност, изразена от Киев, да се разплати с Русия до края на май, обясни Пиа Хансен.

Вчера Путин изрази своето разочарование от реакцията на ЕС относно дълговете на Украйна за доставките от природен газ. Руският президент припомни, че в началото на април е изпратил писмо до европейските лидери с предупреждения за „критичната ситуация“ по казуса.

Припомняме, че преди дни украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че до десет дни Украйна ще се изплати на Москва за доставките на природен газ, но ако бъде върната цената от 268,50 долара за хиляда куб. метра природен газ. В момента цената за Киев е 485,50 долара за хиляда куб. метра газ.

По-рано днес руският министър на енергетиката Александър Новак пък коментира, че страната му би преговаряла за цената на газа, ако Украйна плати 2,37 млрд. долара. Според изчисленията на "Газпром" Киев дължи 3,5 млрд. долара за доставките на природен газ.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние от своя страна коментира в Брюксел нуждата от създаване на Европейски енергиен съюз, който да защити независимостта на енергийната система, както и конкурентоспособността на индустрията.

Всъщност Барние повтаря тезата на полския премиер Доналд Туск, припомня ZeeBiz.com. Целта е да бъдат изградени механизми, които да контролират цените на природния газ, доставян от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още