IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глоби литовската държавна железопътна компания с почти 28 млн. евро

Превозвачът демонтирал жп линия, за да блокира конкурентен частен оператор

16:41 | 02.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия глоби литовската държавна железопътна компания с почти 28 млн. евро за нарушаване на разпоредбите за конкуренцията в евросъюза, предаде Асошиейтед прес. 

Европейската комисия, която следи за свободата на конкуренцията, съобщи днес, че литовската железопътна компания е нарушила правилата, тъй като е демонтирала част от железопътната линия между Литва и Латвия.

Поради това полска петролна компания, която е планирала да превозва товарите си от Литва до Латвия с друг жп оператор, е била принудена да използва по-дълъг маршрут.

Литовската железопътна компания се възползва от правото си на контрол върху държавната жп инфраструктура, като целта е била да се лиши конкурентът от по-кратък маршрут за доставка на товара, отбелязва ТАСС, като цитира еврокомисарката за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя отбеляза, че такива действия са неприемливи и е че досега не е било виждано такова нещо - компания да демонтира държавна железопътна инфраструктура, за да се защити от конкуренция.

Става въпрос за конфликт на интереси от 2008 година, когато литовското подразделение на полския концерн Orlen взе решение да използва друг железопътен оператор за доставки на товари от своето литовско предприятие в посока Латвия. Тъй като не желаеше да изгуби голям клиент, литавската жп компания демонтира част от жп линията. Оттогава отсечката не е възстановена, информира БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още