Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

ЕК одобри рекапиталицацията на латвийската авиокомпания airBaltic

С мярката за 250 млн. евро държавата увеличава дела си в превозвача до 96%

ЕК одобри рекапиталицацията на латвийската авиокомпания airBaltic

Снимка: Valerian Mazataud/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) одобри латвийската мярка в размер на 250 млн. евро за рекапиталицацията на airBaltic в контекста на пандемията от коронавирус, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Схемата е одобрена съгласно временната рамка за държавните помощи.

Още по темата

С основен център на летището в Рига, airBaltic е най-голямата авиокомпания в Латвия. Основният ѝ акционер е латвийската държава, която до момента притежава дял от около 80%. След рекапитализацията, която ще бъде извършена през юли 2020 г., участието на държавата ще нарасне до над 96%.

Авиокомпанията играе основна роля в латвийската икономика, по-специално защото осигурява основни услуги за свързаност от и до други европейски и международни дестинации. Компанията също така допринася значително за външната търговия, тъй като няколко латвийски предприятия разчитат на въздушните и услуги за връзка с бизнес центрове в Европа и по света.

През второто тримесечие на 2020 г. airBaltic претърпя значителни загуби заради избухването на пандемията и ограниченията за пътуванията, които Латвия и други държави трябваше да наложат, за да спрат разпространението на новия коронавирус. В резултат на това airBaltic понастоящем е изправена пред сериозен риск от неизпълнение на дълговете и несъстоятелност.

Комисията установи, че мярката, нотифицирана от Латвия, е в съответствие с условията, определени във временната рамка за държавната помощ, т.е. рекапитализацията ще допринесе за управлението на икономическото въздействие от коронавирусната епидемия в Латвия.

Според ЕК мярката гарантира, че държавата получава достатъчно възнаграждение за риска, който данъкоплатците поемат, и подкрепата се предлага с подходящи условия и искания, включително забрана за дивидент, както и допълнителни мерки за ограничаване нарушаването на конкуренцията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Какво означава думата "рекапиталиЦация"?
0
 
1
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
А кога на нашите ***?

Още от Централна и Източна Европа
Уроците за Армения като надежди за Беларус