Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

ЕК ще извършва мониторинг на гръцката икономика с доклади на всеки три месеца

След края на третата спасителна програма на страната развитието ѝ ще остане обект на наблюдение

ЕК ще извършва мониторинг на гръцката икономика с доклади на всеки три месеца

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия съобщи, че е приела решение за привеждането в действие на рамката за засилено наблюдение спрямо Гърция. По този начин трябва да се подпомогне изпълнението на договорените реформи след успешното приключване на програмата за подкрепа на стабилността по линия на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), съобщиха от пресслужбата на ЕК.

На 20 август трябва да приключи третата поред спасителна програма на Гърция, която ползва помощ от европейските си и международни кредитори от 2010 г. насам.

Днешното решение на Комисията улеснява процеса на нормализиране в Гърция, като укрепва постигнатия напредък и също така ще спомогне за изпълнението на поетите реформи, посочват още от ЕК.

Още по темата

„На 20 август ще бъде поставено ново начало за Гърция. За страната е важно да продължи да прилага предпазливи фискални и макроикономически политики, както и да завърши договорените реформи“, заяви заместник-председателят на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. По думите му засиленото наблюдение се въвежда, за да се помогне на Гърция да спечели доверието на пазарите, инвеститорите и дружествата, всички от които искат „стабилност и предсказуемост“.

Решението за засиления мониторинг идва, след като на заседанието на Еврогрупата в края на юни бе потвърдено, че Гърция е изпълнила всички предишни действия в рамките на четвъртия и последен преглед и ще получи облекчаване на дълга си.

Мониторингът представлява рамка за наблюдение след приключване на програмата, която ще даде възможност за поглед върху икономическото, данъчно и финансово положение в Гърция. От Комисията посочват, че привеждането на рамката в действие се налага заради продължителния характер на кризата, пред която беше изправена Гърция, задлъжнялостта на страната, необходимостта от продължаване на структурните реформи, насочени към устойчиво икономическо възстановяване, и оставащите слабости.

Съгласно тази рамка се предвижда провеждането на мисии за преглед на всеки три месеца с цел ранно установяване на рисковете, което ще позволи да бъдат предприети мерки за справяне с тях в ранен етап. На всеки три месеца Комисията ще представя доклади, съдържащи нейните констатации, на Европейския парламент, гръцкия парламент и Икономическия и финансов комитет в конфигурацията му за еврозоната — Работна група за Еврогрупата.

От ЕК посочват също, че мерките за дълга, договорени на заседанието на Еврогрупата от 22 юни, ще зависят от съдържанието на тримесечните доклади.

В днешното решение се предвижда също така Комисията да предприеме засилено наблюдение в сътрудничество с ЕЦБ и, когато е целесъобразно, Международния валутен фонд.

„Засиленото наблюдение не представлява четвърта програма. То не е свързано с нови задължения или условия, а представлява рамка в подкрепа на провеждането и завършването на текущите реформи. Защо то е толкова важно? Защото възстановяването на Гърция не е събитие, а процес“, посочи на свой ред еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. 

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Герхард Шрьодер: Крим е изконно руска територия