IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва наказателна процедура срещу Хърватия заради конвертиране на кредити

През миналата година тогавашното правителство на страната конвертира всички заеми в швейцарски франкове в евро при лихва към датата на тегленето им

20:12 | 08.07.16 г. 1
ЕК започва наказателна процедура срещу Хърватия заради конвертиране на кредити

След серия от предупреждения Европейската комисия (ЕК) е решила да започне процедура срещу хърватското правителство за нарушаване на законите на Европейския съюз (ЕС) при конвертирането на кредити от швейцарски франкове в евро, съобщава загребският в. "Ютарни лист", цитиран от БТА-

Според източници на вестника комисията вече е изпратила официално уведомително писмо за започнатите правни действия.

ЕК многократно е предупреждавала, че при конвертирането на кредитите трябва да се пази равновесието между правата на потребителите и запазването на стабилността на банковата система.

През последните месеци Брюксел и хърватското правителство се опитаха да изяснят случая с кредитите в швейцарски франкове, но изглежда Комисията не е останала доволна от аргументите на Загреб.

В края на май миналата година, по време на правителството на Зоран Миланович, Хърватия прие предложението на тогавашния министър на финансите Борис Лаловац всички кредити в швейцарски франкове да се конвертират в евро при лихвен процент към датата на теглене.

Хърватските медии тогава информираха, че би трябвало да се изчисли разликата между кредита в швейцарски фракове и кредита в евро и тя да се приспадне от главницата.

Разходите за конвертирането според неофициални информации трябваше да се поемат банките, а държавата трябваше да компенсира загубите с данъчни облекчения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
На фона на банковата криза в Италия, където италианските банки, сред които и Уникредит, имат лоши кредити в размер на 360 милиарда евро, тази репресия срещу банките в Хърватия е притеснителна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още