Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Експерт: Москва вижда Сърбия като проводник на своите интереси

Споразумението между Гърция и Северна Македония е пример за това как трябва да се разрешават проблемите на Балканите, смята Йордан Божилов

Експерт: Москва вижда Сърбия като проводник на своите интереси

Президентът на Русия Владимир Путин и държавният глава на Сърбия Александър Вучич. Снимка: Ройтерс

Русия губи много от лостовете си на Балканите и се опитва да запази своето влияние, виждайки в Сърбия един проводник на руски интереси, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност.

Според него чрез медиите се създава впечатлението, че Русия е ангажирана със съдбата на сръбския народ.

Лидерството на премиерите на Гърция и Северна Македония служи за пример как трябва да се постъпва при разрешаване на въпроси на Балканите. 

Още по темата

“Не мисля, че Русия би се ангажирала с някакви действия извън дипломатическото говорене. Тя се опитва да използва хибридните средства за влияние в лицето на политически партии, организации, православни църкви, за недопускане на бъдещо разширяване на НАТО и Европейския съюз”, коментира още Божилов.

Той засегна и темата за напрежението между Сърбия и Косово, като посочи, че това е тежко наследство от изминалите години.

"Наскоро имаше спорове между тях, свързани с търговската война и налагането на мита. Имаше проблеми за това, че на практика бе премахната границата между Косово и Албания”, заяви Божилов.

Според него в много отношения тази граница е станала чисто формална.

“Възникна напрежение на етническа основа. Проблемите са комплексни. Поводът бе навлизане на косовски специални полицейски сили в територии, населени от сърби. Сръбският президент използва това напрежение, за да повдигне своя авторитет в собствената си страна, който бе сериозно ударен. На Балканите няма хомогенни държави и всяко едно разместване на границите може да повлече непредвидими последици", допълни още експертът.

Божилов коментира и идеята на Франция да възстанови своето изгубено влияние на Балканите.

"Досега Франция беше фокусирана върху Африка, Близкия изток. Сега желае да допринася в 4 приоритета на Балканите: стабилизирането на държавите, сигурност, намаляване ръста на организираната престъпност, съдействие за повишаване на отбранителната способност, установяване на принципите на правовата държава", уточни още Божилов.

Подробности очаквайте във видео материала.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Турция предупреди за негативни последици в НАТО