IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Напрежението между Косово и Сърбия няма да се задълбочи много

Налице са окуражителни послания от Белград според Йелена Милич, директор на неправителствената организация „Институт за евротлантически изследвания" в Сърбия

22:58 | 13.08.18 г.
<p>
	Сръбският президент Александър Вучич <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сръбският президент Александър Вучич Снимка: Ройтерс

Напрежението между Косово и Сърбия вероятно няма да се задълбочи твърде много. Това заяви Йелена Милич, директор на неправителствената организация „Институт за евротлантически изследвания" в Сърбия, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

По думите й налице са окуражителни послания от президента на Сърбия Александър Вучич за желание за мир и липса на провокация, които са на дневен ред при сръбските власти.

Възможно ли е обаче да се стигне до „подялба“ на Косово?

Според експерта „подялба“ е силна дума. „Смятам, че западната общност още няма ясна позиция, има само спекулации по темата, дори не съм сигурна каква е позицията на сръбското правителство“, заяви тя.

По думите на Милич не трябва да се очакват кардинални различия в досегашната позиция на Вашингтон по въпроса.

Тя добави още, че са докладвани много случаи на повишаване на руското влияние в региона.

„Както се казва „мекото влияние“ се осъществява чрез медиите. Също така по повод реториката за едни естествени, добри отношения между Сърбия и Русия историческите факти говорят за различна картина – имало е поредица от много тежки исторически моменти между двете страни“, посочи тя.

Милич също така заяви, че според нея  се забравя, че всъщност Русия притежава по-голямата част от газа и енергийните източници на Сърбия. „Смятам, че руското влияние стои пред отворени врати в Сърбия и то се разпростира извън сръбските власти, а достига и до най-високия ешалон на военните сили в Сърбия. А това е нещо много сериозно, което трябва да се разбере“, допълни тя.

Повече от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още