Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Енергийният министър на САЩ заплаши със санкции заради "Северен поток" 2

На срещата с руския си колега Рик Пери заяви, че Русия трябва да „спре да използва ресурсите си за влияние"

Енергийният министър на САЩ заплаши със санкции заради "Северен поток" 2

Рик Пери (ляво) и Александър Новак. Снимка: Ройтерс

САЩ може да наложат санкции върху новия газов проект „Северен поток“ 2, заяви енергийният министър на САЩ Рик Пери в четвъртък по време на визитата си в Москва.

На въпрос дали са възможни санкции срещу проекта и дали са планирани допълнителни свързани с енергетиката санкции Пери отговори: „Да на първия ви въпрос и да на втория ви въпрос“.

Няколко страни от Източна Европа и САЩ се противопоставят на газопровода от Русия към Европа ,твърдейки, че той ще засили енергийната зависимост на континента от Русия. САЩ освен това имат интерес да продават повече втечнен природен газ на Европа, припомня Washington Post.

На срещата с руския си колега Александър Новак Пери заяви, че САЩ не искат да налагат санкциите и подсказа, че не са неизбежни.

Още по темата

„С министър Новак сме съгласни, че достигането на точката, в която ще се наложат санкции, не е нещо, което искаме“, каза Пери.

Той отказа да уточни какво ниво на напредък по проекта може да доведе до санкции или под каква форма може да са те.

„Изпълнението на този проект ще продължи“, каза Новак, добавяйки, че Русия изпитва тревога заради коментарите на Пери.

„Разтревожени сме от отправените изявления и с позицията като цяло от гледна точка на бъдещи санкции срещу всеки конкурентен проект, който е в интерес на европейските потребители“, каза той.

Пери заяви, че „Северен поток“ 2, заедно с вече съществуващия такъв, ще „създаде нова слабост“ и призова Русия да „спре да използва ресурсите си за влияние и причиняване на сътресения“.

Пери добави, че САЩ подкрепя „желанието на европейците да сведат до минимум зависимостта си от един енергиен доставчик“ и подкрепя засилената конкуренция в областта, включително от производители като Азербайджан.

Новак отговори, казвайки, че Русия споделя позицията, че „енергията не може да бъде инструмент за упражняване на влияние и че потребителите трябва да могат да избират доставчиците“.

Дългият 1230 км газопровод се води от руската държавна компания Газпром и е с участието на редица европейски инвеститори. В момента се работи по подготовка на морското дъно, макар че маршрутът на тръбопровода през или около водите на Дания е несигурно, тъй като проектът все още не е получил разрешение от нейна страна.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
5
 
3
 
23
data до: Императорът
преди 7 месеца
Мой , точно от правна гледна точка санкциите са бетон - приети са с закон и това забележи е суверенно право на всяка една държава на тая планета
2
 
10
 
22
Otka4eni reformatori до: Sokratus
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ей ***, нито съм ти товарищ, нито получавам заплатата си в рубли. Получавам я в български лева и не се занимавам простотиийте ти. И може да викаш товарищ на майка си либерална подлого.
Щото сте толкова т,ъпи, че изобщо не можете да свахнете, че ви лъжат най безочливо, а вие идотите им вервате като някаква манна небесна. Лъжат ви за да си пробутат по скъпата си газ, защото те си гледат бизнес интереса и не им дреме за вас. Лъжат ви защото искат да им плащате, а ви забаламосва с тотални нелепици, понеже изобщо нямате акъл, че да ви лъжат по интелигентен начин. Ей как може да сте такива деби,ли станали не знам.
Добре бе умник, отговори ми на следния въпрос, като искате да сте толкова независими от руската газ... Нали само това ревете, независимости диверсификация.. Ок. Кое предпочиташ да плащаш по 100 долара за руска и азерска газ ( да така е) или 200 долара за американска втечнена. Ако ми кажеш американска верно сте по т,ъпи отколкото предполагам. Такъв де,билизъм и олигофренизъм нема да има никъде по света... Отговаряй и не мис е прави на много умен....
11
 
3
 
21
Sokratus до: Otka4eni reformatori
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Здраствуй товаришч! Как зарплата в рублей? Хорошая ;)
Освен най-калоричният *** на света - руският, до нашата родина вече достига и азерски през Турция! И за нас българите е най-важото да получаваме газ на пазарна цена, а не БРАТСКА! Но за вас рубладжиите е важно да е най-калоричният!
Со здраве да си арчиш рублите!
;)
3
 
5
 
20
Otka4eni reformatori до: Sakamano
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
А най добре е да вземеш една пачка кибрити да издялкаш барута от клечките да си го натъпкаш в ушите и да си ши,бнеш главата в някой улучен стълб....
7
 
3
 
19
Sakamano до: Otka4eni reformatori
преди 7 месеца
Най-добре ще е да се върнете към коментарите под жълтите новини, където явно ви е естественият хабитат. Статиите тук са написани за хора, които могат да четат без да мърдат устни.

Още от Централна и Източна Европа
В Северна Македония днес се провеждат президентски избори