IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП смъмри Европейския съвет заради липсата на решение за Македония и Албания

Според Парламента забавянето на присъединяването на двете страни намалява доверието в ЕС и открива пътя за външни влияния в региона

17:39 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент определи като „стратегическа грешка“ невъзможността на Европейския съвет миналата седмица да постигне съгласие за започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония и Албания, която вреди на доверието в ЕС и открива пътя за външни влияния в региона, вероятно имайки предвид Русия и Китай.

В специална резолюция Парламентът похвали Република Северна Македония за споразумението с Гърция за разрешаване на дългогодишния спор за името и за Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество с България и изрази разочарованието си, че Европейският съвет не успя да постигне съгласие за започване на преговори за присъединяване със страната и с Албания.

По време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица началото на присъединителните преговори с двете балкански страни беше блокирано от Франция, Дания и Холандия, въпреки че те положиха значителни усилия да отговорят на изискванията на ЕС.

ЕП призова Съвета да вземе предвид положителните послания от споразуменията на Република Северна Македония със съседните страни и негативните последици от решението му за политическата стабилност, регионалното сътрудничество и мирното съвместно съществуване в региона. Парламентът похвали страната за приноса й към мира на Балканите и я посочи като пример за намиране на мирно решение на дългогодишни спорове. ЕП отбеляза, че Диалогът „Жан Моне“ с македонския парламент трябва да продължи като ключов инструмент за подкрепа.

По отношение на Албания ЕП изразява задоволство от съдебната реформа в страната и отбелязва, че бързото започване на преговори за присъединяване ще се превърне в силен катализатор за задействане на реформите и консолидиране на демократичните институции.

Парламентът отбелязва, че възможно реформиране на процеса по разширяване не трябва да вреди на страните, които отговарят на изискванията за започване на присъединителни преговори, и че страните-кандидатки трябва да бъдат оценявани според собствените си заслуги въз основа на обективни критерии, а не според съображения от политическия дневен ред на отделни страни членки. „Скоростта и качеството на реформите определят графика на присъединяване“, казва се в резолюцията на ЕП.

Според Парламента забавянето на началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония и Албания изпраща предупредителен сигнал към други страни-кандидатки от Западните Балкани и може да накара младите хора да емигрират от региона.

В отговор на безизходицата в Европейския съвет Парламентът призовава за свикване на Регионален парламентарен диалог с ръководството на парламентите на страните от Западните Балкани, за да се вземат конкретни мерки, които отговарят на европейските стремежи на народите от региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още