IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП утвърди бюджета на ЕС за настоящата и следващата година

В бюджета за 2012 г. остава дефицит от 3 млрд. евро, а исканията на ЕК и за 2013 г. не бяха удовлетворени

19:16 | 12.12.12 г. 1
ЕП утвърди бюджета на ЕС за настоящата и следващата година

Европейският парламент утвърди бюджета на Европейския съюз за 2013 г. с разходи на стойност 132,8 млрд. евро и приходи от 150,9 млрд. евро, съобщи ИТАР-ТАСС.

Това представлява ръст от 1,6% спрямо 2012 г. по отношение на приходната част и с 2,4% - на разходната.

По този начин бе утвърдено предложението на съвета на министрите на финансите на ЕС и на профилната комисия в ЕП.

Предложението на Европейската комисия от ноември бе бюджетът да бъде повишен с 6%, за което бе получила подкрепата и на ЕП, но държавите с най-големи вноски в бюджета категорично отказаха да увеличат финансирането на ЕК с обосновката, че в условията на криза Брюксел също трябва да свикне да се простира според чергата си, а не само да диктува политика на строги икономии на националните правителства.

Впоследствие от комисията коригираха минимално първоначалните си искания, довеждайки приходната част до 151 млрд. евро от 150,9 млрд. евро, а разходната – до 137,8 млрд. евро от 137,9 млрд. евро.

ЕП утвърди и допълнение към бюджета на ЕС за настоящата година в размер на 6 млрд. евро, като по този начин в него остава дефицит от 3 млрд. евро.

За дозвършването на всички бюджетни разплащания за 2012 г. от ЕК бяха помолили държавите-членки за допълнително финансиране от 9 млрд. евро, но споразумение за тази сума не бе постигнато. Поради тази причина средствата за погасяване на 3-те млрд. евро ще трябва да се намерят от бюджета за следващата година, като ЕК трябва да представи предложения за това в началото на 2013 г.

Недостигът на средства засегна в най-голяма степен проектите за подпомагане на най-бедните страни в ЕС, както и програмата за студентски обмен и подкрепа на образоващите се Erasmus Mundus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Още една победа за евро-бюрократите. Вече могат спокойно да харчат 1,6% повече от парите ни, мамицата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още