IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган отново направи среднощни смени в турската централна банка

Турският президент замени един от четиримата заместник-управители на регулатора

08:30 | 25.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи нова промяна в управлението на централната банка от днес за утре. Един от четиримата заместник-управители Огужан Озбас е освободен от длъжност, а на негово място е избран Семих Тумен, предава Ройтерс, позовавайки се на указ, публикуван в държавния вестник рано сутринта във вторник.

В момента Тумен служи като съветник на Ердоган и е ръководител на икономическия отдел в университета TED в Анкара. Той вече е заемал различни длъжности в турската централна банка между 2002 и 2018 г. 

През март Ердоган осъществи принудителна промяна на върха на централната банка: два дни след повишаване на лихвения процент с цел ограничаване на инфлацията  Наджи Агбал беше заменен от представител на управляващата партия - Шахап Кавджъоглу - отявлен противник на строгата парична политика. Ходът доведе до срив на турската лира.

По-късно същия месец беше заменен друг заместник-гуверньор. Лирата се търгуваше почти непроменено на ниво от 8,39 лири за долар към 8 часа.

Междувременното обществената подкрепа за партията на президента Реджеп Тайип Ердоган достигна най-ниското ниво през миналия месец на фона на разочарованието от управлението на икономиката на турското правителство, твърдят пред Bloomberg известни социолози.

Значителна група привърженици на Ердоган се отказаха от неговата партия, но опозиционните партии досега не успяват да привлекат тези избиратели, които вероятно ще решат бъдещето на Турция.

„Преломната точка за привържениците на Ердоган беше уволнението на губернатора на централната банка Наджи Агбал през март, което предизвика нова разпродажба на лирата", казва Джан Селчуки, ръководител на базираната в Истанбул социоложка агенция Turkiye Raporu. "Хората започнаха да осъзнават, че радикалните намеси на Ердоган в икономиката не правят нещата по-добри“.

Лирата е загубила над 13% спрямо долара, откакто приятелски настроения към пазара гуверньор бе уволнен след по-голямо от очакваното увеличение на лихвените проценти. Решението за уволнение на Агбал, който се опита да възстанови доверието на централната банка, бележи бърз обрат на ентусиазма на инвеститорите към турските пазари. Ердоган вярва неортодоксално, че по-високите лихвени проценти подхранват инфлацията, и  уволни трима управители на централните банки за по-малко от две години.

Априлското проучване на Metropoll показва, че подкрепата за ПСР на Ердоган сега е 27%, с изключване на неопределилите вота си избиратели, най-ниското ниво от създаването на партията.

Самият Ердоган също страда от безпрецедентен спад в доверието. Според социолозите разликата в популярността между Ердоган и неговите потенциални съперници на президентските избори спада.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и кметът на Анкара Мансур Явас изпреварват с над 10 процентни пункта Ердоган, показват проучванията. Мерал Аксенар от Iyi Party също изпреварва Ердоган, показват проучванията на Metropolll от април и Turkiye Raporu от май.

Главният опозиционен лидер Кемал Киличдароглу, който следва Ердоган в анкетите, и Аксенер се очаква да оглавят усилията за постигане на съгласие за съвместен кандидат на опозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още