IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган призова централната банка да понижи лихвите

Турският премиер даде първата сериозна заявка за участие в предстоящите президентски избори

12:35 | 04.04.14 г. 1
Ердоган призова централната банка да понижи лихвите

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова централната банка да понижи лихвите, предаде Ройтерс.

Ердоган изключи възможността за предсрочни избори, които да се проведат едновременно с президентските тази есен, и даде първата ясна заявка за евентуално участие във вота за президент.

Лирата, която се засилваше напоследък заради очакванията за по-голяма политическа стабилност, незабавно обърна тренда след коментарите на турския премиер и се търгува около нивото от 2,1433 спрямо долара.

По-рано тази година турската лира се срина до 2,39 спрямо долара, което принуди централната банка да повиши спешно всички лихвени проценти, въпреки че премиерът се противопостави открито на това решение.

„Централната банка трябва да размисли и да понижи лихвените нива“, каза Ердоган и призова банката да действа още преди редовната среща на ръководството, която е в края на този месец, „защото ниските лихви ентусиазират инвеститорите в Турция“, пише FT.

По принцип турската централна банка е политически независима институция, но заради конфликта с Ердоган свободата ѝ да маневрира беше поставена под въпрос предвид огромното влияние, което премиерът има в политическия живот на страната, отбелязва още изданието.

Що се отнася до блокадата на Twitter, Ердоган коментира, че „трябва да спазим заповедта на Конституционния съд за отмяната ѝ, но не и да я уважаваме“. Той подчерта, че решението на съда „не е нито правилно, нито патриотично“. „Докато те защитават една американска компания, нашите национални ценности са оставени встрани“, коментира турският премиер.

Ердоган освен това посочи, че подкрепя ограничението за максимум три последователни премиерски и депутатски мандата. Той допълни, че на среща с президента Абдуллах Гюл двамата са дискутирали кой ще бъде кандидатът на управляващата партия за президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Гъзът му да не се подпали преждевременно?... - няма нужда от демонстрации пред не-мислещите маймуни.. Той много добре знае къде ще бъде изходната му точка! -> Близката ЗОНА го зове :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още