IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган затяга хватката си и около управляващата партия

Конгресът на партията се провежда при извънредни мерки за сигурност и на фона на извънредно положение в страната, което е в сила от 15 юли миналата година

14:47 | 21.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПРС) в Турция е напът да преизбере президента Реджеп Ердоган за свой лидер на конгреса си в неделя, съобщава Bloomberg. Така Ердоган получава затяга още повече хватката си около властта, тъй като ще има допълнителни правомощия да определя партийни парламентарни лиси и позиции.

Само месец след референдума, на който мнозинството турци одобриха преминаването към президентска република, десетки хиляди членове на ПРС се събраха на извънреден конгрес в Анкара, за да преизберат Ердоган.

63-годишният Ердоган, който вече постави под контрола си някога влиятелните военни и подчини пресата, сега предстои да направи чистка и в управляващата партия. Нов набор от правила в ПРС предвиждат по-строги наказания за нарушаване на партийната дисциплина, включително изключване, ако се прецени, че някой член действа в полза на друга партия, посочва вестник „Хюриет“.

Конгресът се провежда при извънредни мерки за сигурност и на фона на извънредно положение в страната, което е в сила от 15 юли миналата година. Тогава се проведе неуспешният опит за преврат.

Ердоган основава ПСР през 2001 г., като консервативна формация, пазарно ориентирана, вдъхновена от исляма и алтернатива на дългогодишното доминиране на секуларистите, които бях на практика наследници на Мустафа Кемал Ататюрк – основателя на съвременната турска държава.

По време на реч по-рано тази седмица пред бизнес лидери Ердоган заяви, че Турция трябва да поддържа икономическия си растеж от 6% или повече, което е двойно над средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg. По думите му Турция ще поддържа извънредното положение, колкото е необходимо.

От опита за преврат миналата година около 150 хил. души бяха обект на чистка, включително университетски преподаватели, журналисти и опозиционери, които са в затвор месеци наред, без да е имало съдебен процес.

Очаква се Ердоган да представи завръщането си начело на партията като нова ера за Турция. „Икономическите и политическите перспективи обаче се влошават“, коментира Волфанго Пиколи, съосновател на Teneo Intelligence в Лондон. По думите му може да се стигне до рокади в кабинета въз основа на лоялност, а не на талант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още