IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отпуска 113 млн. евро за строителството на газопровод в Полша

Газопроводът Лвувек-Одоланув в Западна Полша ще бъде част от енергийния коридор "Север-Юг"

16:58 | 14.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е отпуснала 113 милиона евро за строителството на газопровода Лвувек-Одоланув в Полша, съобщи днес говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн, цитиран от ТАСС.

"Европейската комисия отпусна днес от европейския фонд за регионално развитие 113 милиона евро за финансирането на изграждането на газопровод в Полша с дължина около 167 километра, а също така за съпътстващата газоразпределителна инфраструктура", съобщи Винтерщайн без да успее да прочете името на газопровода, отбеляза ТАСС.

Газопроводът Лвувек-Одоланув в Западна Полша ще бъде част от енергийния коридор "Север-Юг", който в бъдеще ще свързва терминала за втечнен газ на пристанище Швиноуйшче на Балтийско море с планирания за строителство газопровод Балтик пайп с Южна Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Хърватия. Дължината на новия газопровод е 168 километра, а общата стойност на проекта се оценява на 1,036 милиарда злоти (около 240 милиона евро). Очаква се проектът да бъде завършен през първото тримесечие на 2019 г.

Изграждането на този газопровод е част от проекта за формиране на свободен общоевропейски газов пазар. Брюксел спонсорира строителството в страните от ЕС на газопреносна инфраструктура за пренос на газ във всички посоки. Евросъюзът е на мнение, че разходите за строителство на газова инфраструктура ще бъдат компенсирани от появяването на възможност за конкурентна пряка търговия с газ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още