IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разшири санкциите срещу Беларус

Целта на решението е да засили финансовия натиск върху правителството на Лукашенко, за да прекрати репресиите срещу опозицията

21:27 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС разшири санкциите срещу Беларус

Страните от Европейския съюз се споразумяха днес да разширят икономическите санкции срещу Беларус, съобщава Ройтерс. Това стана на срещата на външните министри от ЕС в
Люксембург.

Замразени бяха авоарите на оръжеен магнат и три компании, свързани с него и с президента Александър Лукашенко. Още няколко души бяха добавени към списъка на ЕС със санкции, наложени на над 150 представители на режима в Беларус.

Целта на решението е да засили финансовия натиск върху правителството на Лукашенко, за да прекрати репресиите срещу опозицията, отбелязва Ройтерс.

Вниманието на международната общност бе привлечено от Беларус след спорните президентски избори през декември миналата година, на които президентът бе преизбран, и на фона на задълбочаващата се икономическа криза в бившата съветска република.

"Ние, разбира се, се съсредоточаваме върху ситуацията в Гърция, но в Беларус може да е още по-лошо, що се отнася до финансовото положение", заяви преди срещата шведският външен министър Карл Билд.

Беларуската рубла девалвира с 36% спрямо долара, до голяма степен заради популистката икономическа политика на Лукашенко.

Един от хората, чиито авоари са замразени, е 54-годишният Владимир Пефтиев, директор на главния износител на беларуски оръжия "Белтехекспорт". Американското списание "Форбс" го определи като най-богатия човек в Беларус през 2010 г. и изчисли личното му състояние на 1 млрд. долара.

Пефтиев е икономически съветник на Лукашенко и е определян като негов личен банкер. Санкции са наложени на националния телекомуникационен оператор "Белтелеком" и на спортната компания "Спорт-пари", които също са собственост на магната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още