IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС заплашва да спре визите на Беларус заради нелегалната миграция

Напоследък от Беларус към Литва преминават граждани на Република Конго, Гамбия, Гвинея, Мали и Сенегал, освен иракчани, иранци и сирийци

09:56 | 13.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илва Йохансон. Снимка: Европейска комисия</em></p>

Илва Йохансон. Снимка: Европейска комисия

Европейската комисия (ЕК) може да лиши Беларус от вписвания на визи за ЕС след скока на нелегалната миграция към Литва, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

За това предупреди еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в кулоарите на Европейския парламент (ЕП).

"Готова съм да обмисля да предприема действия за спиране на визите за Беларус“, посочва Йохансон.

ЕС и Минск подписаха споразумение миналото лято, за да улеснят получаването на краткосрочни визи за гражданите на Беларус. След това ЕС предостави на Беларус дронове за светлинно наблюдение за „защита на границите“.

Минск спря споразумението миналия месец и предупреди, че повече няма да спира незаконната миграция.

Сега Йохансон отговаря на заплахите.

Тя също така обвини президента на Беларус Александър Лукашенко в организирано изпращане на нелегални мигранти в Литва като отмъщение за санкциите на ЕС след подменените избори, репресиите срещу протестиращите и отвличането на граждански полет, за да арестува режимът на Лукашенко журналистът Роман Протасевич.

"Трябва да кажа, че ситуацията е сериозна и е изключително важно сега да проявим солидарност с Литва“, коментира тя пред евродепутатите.

Повече от 1600 души са пристигнали от Беларус в Литва тази година, около 22 пъти повече, отколкото през цялата 2020 г. Около 800 са преминали границата само през първата седмица на юли.

Има четири директни полета седмично от Багдад до Минск, както и ежедневни полети от Турция, като за много от тях очевидно купуват еднопосочни билети. Иракчани, иранци и сирийци са сред първите пристигнали, тъй като пристигнат ли в Минск, получават виза на летището.

Йохансон казва, че някои плащат 15 000 евро за цялото пътуване, включително влизане в Литва. „Има случаи, при които мигрантите са ползвали Uber или Bolt, за да стигнат до Вилнюс“, допълва тя.

Съставът на националностите вече е различен, много от тези хора пристигат и без документи. Последно пристигат хора от Република Конго, Гамбия, Гвинея, Мали и Сенегал.

Според Фабрис Лажери, шеф на граничната агенция на ЕС, тази седмица Беларус ще позволи на националности от 73 държави да влязат без виза до пет дни, за да получат ваксина срещу Covid-19. "Трябва да следим отблизо какво ще се случи с тази покана“, допълва той.

Базираната във Варшава агенция разполага с екип за укрепване на сухопътните граници на Литва с Беларус. Тя вече разположи 30 служители на границата, 14 патрулни коли и едно превозно средство с термовизия. Сега екипът ще бъде допълнен и от въоръжени офицери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още