IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония подготвя специален екип срещу кибератаки

Балтийската страна налага тази мярка като евентуален ответен удар срещу виртуалните атаки от 2007 г.

14:16 | 05.08.18 г. 3
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Естония финансира изграждането и подготовката на специален екип, който ще се занимава със защита от кибератаки, съобщава Bloomberg.

Това е мярка, която балтийската страна взима като възможност да отвърне на удара след кибератаките от 2007 г., за които се смята, че са били финансирани от Русия.

Естония е сформирала кибер екип, който ще се бори с виртуалните атаки. Ръстът на киберпрестъпленията отчита покачване с 20% почти всяка година. Като отбранителна стратегия екипът, състоящ се от 300 специалисти, ще развие офанзивни тактики, които няма да бъдат прилагани в мирни условия. 

„За да се подготвим за отбрана, трябва да знаем как да атакуваме“, заяви в интервю командирът на кибер звеното полковник Андрес Хаирк, като добави: „Когато възникне реална ситуация, чрез въоръжен конфликт или война, тази способност, разработена за тестване на нашите системи, ще може да бъде използвана срещу потенциални противници“.

Тъй като руската армия е приблизително 150 пъти по-многобройна от естонската, страната ще работи върху своето предимство в киберпространството. Като технологичен хъб, който спомогна за създаването на технологии като Skype, балтийската държава, с население от 1,3 млн. души, е домакин на центъра за кибер защита към НАТО и организира първите упражнения по киберсигурност за европейските министри на отбраната през изминалата година.

Естония позволява включването и на цивилни доброволци в кибернетичната отбрана, тактика, която и другите членки на НАТО са приветствали, смята Хаирк.

Бившата съветска държава има горчив опит с различните видове кибератаки.

През 2007 г. Естония пострада сериозно от кибератаките, които поразиха сайтовете на различни правителства, банки и медии заради преместването на мемориален съветски паметник от Талин.

Девет години по-късно хакерите, свързани с руското военно разузнаване, са обвинени в атака срещу най-големия производител на шистов петрол в Естония.

Русия отрече намеса в тези инциденти, като Хаирк отказа да назове имената на страните, представляващи потенциална заплаха за националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
А защо ако ги завладее някой трябва непременно да им плаща тока и пенсиите? Ще ги впрегнат отново да работят за благото на човечеството и победата на световната революция. А както знаем революцията изисква много жертви от всички. От всички освен от елита на тайните служби и престъпниците в бели якички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
george353
преди 5 години
Балтийските републики са толкова изтърбушени че едва ли някой би си помислил да ги завладява, че после да им плаща тока и пенсиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
Тъй е, трябва да внимават, че недайсибоже им хакнат изборите и Путин им стане президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още