IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония се сблъсква с проблеми още в началото на председателството си на ЕС

Управляващата коалиция в страната е изправена пред риска да изгуби мнозинството си в парламента

10:54 | 03.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министър-председателят Юрий Ратас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министър-председателят Юрий Ратас. Снимка: Архив Ройтерс

Само дни, след като Естония пое председателството на Европейския съюз, правителството на прибалтийската страна показва признаци, че може и да не изкара и шестте месеца на председателството, коментира Bloomberg.

Управляващата коалиция, на власт от ноември, е в риск да изгуби мнозинството си в парламента, след като група депутати заплаши да формира конкурентен блок за местните избори през октомври. Те може да бъдат изключени от водещата Центристка партия, ако това се случи, което ще доведе до правителство на малцинството, по-уязвимо към предизвикателства от опозицията. Решението ще бъде взето през тази седмица.

Политическата драма отвлича вниманието на Естония, докато страната членка на еврозоната и НАТО поема водещата позиция за прилагането на политическата програма на ЕС и ще бъде домакин на срещите на лидерите и финансовите министри на съюза. Страната с население от 1,3 млн. души, която е технологичен хъб и родина на Skype, ще ползва своето временно място в светлината на прожекторите, за да промотира единния цифров пазар, каза министър-председателят Юрий Ратас.

„Ще бъде сравнително необичайно правителство да се срине в началото или в средата на председателството си на ЕС, макар че няма да е прецедент“, казва Андрес Казекамп, професор по прибалтийска политика в Tartu University. “Първият случай, който помня, бе Чехия. Бе доста смущаващо, но оцеляха“.

Чешкото правителство изгуби вот на доверие в средата на председателството си през 2009 г. Мандатът бе белязан и от нежеланието да се ратифицира новия управляващ договор на съюза и тежките последици на глобалната финансова криза, която избухна предишната година.

Последното правителство на малцинството – от 2009 до 2011 г., успя да изведе страната от най-тежката рецесия от независимостта ѝ през 1991 г. и да я вкара в еврозоната. Ратас се опитва да потуши дебатите, че подобна договорка ще се повтори.

„Трябва да успокоим страховете за това дали коалицията е стабилна или не: стабилна е“, каза той миналата седмица. „Всички три партии са много сериозни по отношение на програмата си, на председателството на ЕС, и разбират тази отговорност.

Разривът в Центристката партия се дължи на отстъпките на Ратас пред партньорите по отношение на данъците, правата на руското малцинство в страната и нарастващото присъствие на НАТО след анексирането на Крим от руския президент Владимир Путин. Потенциалните отцепници, включително основателят на партията и бивш лидер Едгар Сависаар, през тази седмица ще проведат последни преговори за преодоляване на проблемите.

Ратас, чието парламентарно мнозинство е от само 4 места, може би се подготвя за най-лошото. Миналата седмица той се срещна с опозиционния лидер, чиято партия има осем места и който каза, че със сигурност няма да се присъедини към коалицията.

Мати Маасикас, заместник-министърът по европейските въпроси, заяви, че вече липсва сигурността, че нищо няма да се случи с правителството по време на председателството. „Все пак оставам оптимист, че естонските политици са достатъчно отговорни, за да ни позволят да продължим“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още