IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата отхвърли облекчаването на бюджетните цели за Атина

Ангажиментите са си ангажименти, твърди Марио Сентену

09:43 | 09.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на еврогрупата Марио Сентено. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръководителят на еврогрупата Марио Сентено. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на страните от еврозоната отхвърлиха искането на новото гръцко правителство за облекчаване на строгите бюджетни цели.

„Ангажиментите са ангажименти“, заяви ръководителят на еврогрупата Марио Сентену в понеделник вечерта, коментирайки по-високите бюджетни излишъци, които Атина трябва да гарантира в процеса по връщането на дълга. Той говори пред репортери след срещата на министрите на финансите в еврозоната в Брюксел, където те разгледаха финансовото положение на Гърция.

В същия ден партийният лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис  вече беше положил клетва като нов премиер – само ден след парламентарните избори в Гърция.

Това са първите избори след изтичането на спасителните програми, които помогнаха на страната да избегне фалит и излизане от еврозоната. Третата програма за икономическо приспособяване за Гърция стартира на 19 август 2015 г. и продължи до 20 август 2018 г.  Като цяло Гърция получи 61,9 милиарда евро финансова помощ от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), а общата сума на програмата бе до 86 млрд. евро.

Условията за получаване на финансова помощ включваха редица мерки и реформи, за които Гърция пое ангажимент да изпълни, за да отговори на настоящите си икономически предизвикателства. Общата цел на програмата е да осигури връщане към устойчив икономически растеж в Гърция. В замяна на спешните заеми от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд правителството трябваше да повиши данъците и да намали разходите, което бе болезнено за много гърци.

Кириакос Мицотакис спечели изборите не на последно място с обещание за намаляване на данъците и договаряне на по-добри условия с кредиторите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още