IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата разблокира транш oт 1,5 млрд. евро за Кипър

Решението е прието въз основа на последния положителен доклад на "тройката" международни кредитори

13:14 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата разблокира транш oт 1,5 млрд. евро за Кипър

Еврогрупата разблокира нов транш в размер на 1,5 млрд. евро от 10-милиардната финансова помощ за Кипър, обещана на страната, за да бъде избегната наплатежоспособността. Това стана ясно от комюнике на европейския орган след проведената в петък в Вилнюс първа среща след лятната ваканция на финансовите министри от еврозоната.

Решението за Кипър е прието въз основа на положителния доклад на "тройката" международни кредитори, съобщава агенция "Интерфакс".

"Еврогрупата приветства завършването на мисията на "тройката" кредитори, която потвърди, че корекцията по програмата за Кипър работи", се посочва в комюникето. "Кипърските власти са предприели решителни мерки за стабилизиране на финансовия сектор, за постигане на фискалните цели и са постигнали напредък в изпълнението на обещаните структурни реформи. Поради факта, че краткосрочните икономически перспективи остават неблагоприятни и обект на значителна несигурност, продължаването на пълното и навременно изпълнение на приетата политика все още е важно за успеха на програмата", отбелязват още от Еврогрупата.

"Еврогрупата със задоволство отбелязва, че Централната банка на Кипър е била успешно реорганизирана на 30 юли. Това е важен крайъгълен камък за възстановяването на доверието в кипърския финансов сектор. Министрите от Европа приветстват факта, че останалите въпроси, свързани с финансовия сектор, се разрешават. Кипърските власти са предприели стъпки за по-нататъшно реформиране на сектора на кооперативните кредитни институции и са очертали ясен план за преструктуриране и рекапитализация на други финансови институции. Еврогрупата се надява за бързо осъществяване на плана за действие срещу прането на пари", посочват още от европейския орган.

Групата на европейските минансови министри приветства намерението на кипърските власти да продължат постепенно опростяване на административните мерки, наложени във връзка с екстремната ситуация около финансовия сектор на Кипър. "По отношение на фискалната консолидация Еврогрупата приветства ефективните мерки на Кипър за коригиране на прекомерния дефицит до 2016 г. в съответствие с препоръката на Съвета от 16 май 2013 г.", се казва в документа.

"Еврогрупата подкрепя отпускането на следващия транш от финансовата помощ на Кипър, след като предварителните мерки и попълват съответните национални процедури. Трябва да бъдат отпуснати 1,5 млрд. евро до края на септември след официално одобрение от ръководните органи на Европейския механизъм за стабилност (ESM). Бордът на МВФ пък планира да вземе решение за разпределението на 86 млн. евро на 16 септември", се посочва още в комюникето на Еврогрупата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още