IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа ли стои зад новите обвинения срещу Хашим Тачи?

Влиянието на САЩ в Косово е огромно, но това не е щат на САЩ, това е Европа, коментира дипломатът Димитър Гърдев

13:32 | 11.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп видя в казуса Косово и Балканите една възможност да постигне рязък пробив и успех, затова и имаше повишен интерес. Това коментира дипломатът Димитър Гърдев в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.  

“На Балканите и в Косово беше изпратен специалният пратеник на Тръмп - посланик Ричард Гренел. Брюксел беше изхвърлен от този процес много рязко от страна на президента Хашим Тачи. Специалният пратеник на американския президент рязко се изказваше срещу ЕС. А пратеникът на ЕС беше неглижиран от страна на Косово”, коментира той.  

Според Гърдев причината президентът на Косово Хашим Тачи да бъде обвинен за военни престъпления от Службата на Специалния прокурор в Хага е това, че "се готвеше сделка в центъра на Европа без участието на Европа - даже демонстративно беше отхвърлена".  

“Влиянието на САЩ в Косово е огромно, но това не е щат на САЩ, това е Европа”, посочи той.  

По думите му, ако сделката за размяна на територии между Косово и Сърбия се осъществи, Европа би могла да бъде поставена в много тежко положение. 

“Защото това е пряко свързано с приемането на Сърбия за член на ЕС, признаването на Косово и най-важното - това ще е прецедент, който ще стовари огромна тежест впоследствие”, обясни дипломатът. 

Гърдев посочи, че неслучайно Русия тихо подкрепя тази сделка.  

“Ако се разменят територии за независимост между Косово и Сърбия, веднага ще се разменят територии за независимост и с Крим например”, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Ало, Европа и САЩ, хайде се разберете кога ще признаете известните на ВСИЧКИ престъпления на Хашим Тачи. Кога ще ви бъде удобно? Минаха десетилетия оттогава. Нищо не е забравено. Ако признаете престъпленията на Тачи, имаме шанс да бъдем по-справедливи и взискателни към днешни управлици и мутри в други страни, включително в България. Що се отнася до кървящата рана Косово, наглите я използват единствено да правят паралели с Крим и да плюят по Русия. С война да се отдели Косово от Сърбия може, но Крим с референдум да се присъедини към Русия не може! Двуличие и двоен стандарт в чиста форма! За Северен Кипър няма да споменаваме, макар да знаем как беше отделен - с нахлуване на турска войска, колко държави я приемат. ЩЕ СИ ТРАЙКАМЕ, но ще лаем за Крим, в който се проведе референдум, който дори най-големите носители на пещерна русофобия не могат да кажат нищо отрицателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още