Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Европейският механизъм за стабилност похвали Гърция

Към страната обаче е отправен призив да продължи с реформите в икономиката

Европейският механизъм за стабилност похвали Гърция

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) публикува годишния си доклад за Гърция, в който отбелязва успешния изход на страната от спасителните програми, като същевременно я призовава да продължи прилаганите и приетите реформи в икономиката, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

В доклада се казва, че Гърция е получила от ЕМС кредити на стойност от почти 204 милиарда евро. Благодарение на ниските им лихвени проценти и дългите срокове за погасяване, Гърция е икономисала само в бюджета си за 2018 г. 13 милиарда евро или 7 процента от гръцкия брутен вътрешен продукт (БВП). Подобни икономии Гърция ще реализира и в следващите години.

Още по темата

Докладът отбелязва растежа на гръцката икономика за втора поредна година, като страната надхвърля фискалните си цели в продължение на четири поредни години. Гръцкият дълг, който беше чувствително облекчен от кредиторите, се очаква да запази низходящата си тенденция, като брутните нужди от финансиране ще останат под 15 процента от БВП в средносрочен план и под 20 процента дългосрочно при основния сценарий.

Докладът призовава да бъде запазен устойчивият ход на публичните финанси, като бъдат приложени политики, ориентирани в по-голяма степен към развитието. Според ЕМС Гърция трябва да гарантира и продължи приетите реформи като реформата в пазара на труда и намаляването на облагането на доходите в съчетание с разширяване на данъчната база.

ЕМС предупреждава, че в случай, че съдебните решения за плащанията от държавата към гражданите със задна дата бъдат потвърдени, страната ще трябва да компенсира това с допълнителни реформи. Докладът призовава и за по-нататъшни структурни реформи за укрепване на производителността и на конкурентоспособността. Подчертава се и нуждата от привличане на инвестиции, което зависи от структурните реформи в комбинация с приватизацията и подобреното управление на държавните активи. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Партията на Зеленски печели изборите в Украйна