IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия отвори вратата за преговори с Гърция за дълга

Възможно е предоговаряне на условията по програмите, но не и опрощаване на дългове, коментира премиерът Александър Стъб

10:04 | 23.01.15 г. 1
Финландия отвори вратата за преговори с Гърция за дълга

Премиерът на Финландия Александър Стъб отвори вратата за преговори с Гърция за условията по дълговете на южната ни съседка, пише FT.

На икономическия форум в Давос Стъб посочи, че страната му би обмислила удължаването на матуритета на гръцкия дълг и промяна на съпътстващите условия, но не и опрощаване на задължения. Премиерът на Ирландия Енда Кени също се съгласи със Стъб.

Изказването на финландския премиер е значителна стъпка. Страната му зае твърда позиция против смекчаване на условията по дълговете на държавите от еврозоната с дълбоки икономически проблеми. Промяната на курса обаче отразява очакванията, че крайнолявата партия СИРИЗА ще спечели изборите в неделя, което заплашва целостта на валутния блок.

“Финландската позиция е, че ние ще се справим с всяко демократично избрано правителство в Гърция, но че ще бъде много трудно да опростим дългове или да ги преструктурираме към този момент. Можем да разгледаме възможностите за удължаване, да разгледаме различните видове програми, и ще вземем решение”, коментира Стъб на форума, като подчерта, че не се опитва да се намеси в гръцкия вот, но че ще преговаря и в случай на победа на СИРИЗА.

“Предприехме мащабни мерки, за да се опитаме да стабилизираме еврозоната. Португалия и Ирландия се върнаха на пазарите, Гърция също се опитва да се върне на пазара. Всички предприехме много тежки структурни реформи”, допълни премиерът на Финландия.

Александър Стъб прогнозира, че преговорите с Атина ще са тежки. Той добави, че има три възможни сценария – ситуацията да остане такава, каквато е, като еврозоната ще изпадне в “продължителен период на нестабилност”; предоговаряне на условията по програмите за кредитирането на Гърция, но не и размерите на дълга; излизане на Гърция от еврозоната. За последното той подчертава, че трябва да бъде избегнато на всяка цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Егати смешника. СИРИЗА още не е спечелила а тия клекнаха. Представям си какво ще е като спечели. А тези сигнали към СИРИЗА все едно им казват ДАВАЙТЕ МОМЦИ!!! Вече сме се по**али и само ако викнете, ще клекнем веднага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още