IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи оценката на дълга на Турция

Оценката спада от „ВВ+“ на „ВВ“, което още повече поставя турския дълг в спекулативната категория

09:44 | 14.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch съобщи, че е понижила оценката на държавния дълг на Турция, защото според нея „рисковете за макроикономическата стабилност на страната са се усилили“, предаде БТА.

Оценката спада от „ВВ+“ на „ВВ“, което още повече поставя турския дълг в спекулативната категория. Тя е придружена от негативна перспектива, което значи, че може да бъде отново понижена.

В изявление Fitch обръща внимание на по-трудната финансова среда, увеличението на инфлацията и въздействието на спада на курса на турската лира върху частния сектор, чийто дълг е силно свързан с чуждестранните валути.

„Надеждността на икономическата политика се влоши през последните месеци, а първите мерки, които бяха взети след изборите от юни усилиха несигурността“, подчертава Fitch.

Експертите се безпокоят от девалвирането на турската лира, която от началото на годината изгуби 30 процента от стойността си спрямо щатския долар, и от инфлацията, която през юни достигна 15,39 процента на годишна база - рекорд от 2003 г. насам. Пазарите се тревожат и от авторитарния уклон в държавното управление.

Тази седмица Турция официално премина от парламентарна система към президентски режим, който превръща Реджеп Тайип Ердоган в единствен носител на изпълнителната власт. В прехода бе премахната длъжността министър-председател.

Турският президент си даде с указ правомощието да назначава гуверньора на централната банка, с което даде знак, че иска да контролира и икономическите лостове на влияние в страната. Той също така назначи своя зет Берат Албайрак за министър на финансите, отбелязва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още