IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболът допринесе за растеж на икономиката в Хърватия

В деня на посрещането на хърватските футболисти на 16 юли ресторантите и кафенетата в Загреб са спечелили 54,5 млн. куни

18:39 | 20.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хърватската стопанска камара съобщи, че големите спортни състезания, особено европейските и световните футболни първенства, са довели до растеж на хърватската икономика с около 10%, предаде агенция МИА.

В деня на посрещането на хърватските футболисти на 16 юли /третия понеделник в месеца/, ресторантите и кафенетата в Загреб са спечелили 54,5 милиона куни /1 куна се равнява на 0,14 евро/, което е с 2 процента повече от третия понеделник на юли миналата година, посочи стопанската камара.

По-рано Хърватската стопанска камара съобщи, че от всички мачове рекорд в потреблението е донесъл полуфиналът с Англия на 11 юли. Този ден в магазините са похарчени 312,5 милиона куни, което е с 3,12 процента повече в сравнение със същата дата миналата година.

Кафенетата и ресторантите този ден са имали оборот от 28,7 милиона куни, което е със 17% повече в сравнение с 11 юли миналата година. В деня на финалния мач оборотът нарасна с 13 процента.

На 15 юли, когато се игра финалът, и на 16 юли, когато футболистите бяха посрещнати в Загреб, броят на туристите се увеличи с 27 процента, а броят на нощувките - с 25 процента в сравнение със същите дати миналата година, съобщи Туристическият съюз в Загреб. На тези дати в хърватската столица се стекоха на само туристи, но и журналистически екипи от 20 страни.

"Можем да кажем, че целият свят беше в Загреб и Загреб беше навсякъде по света", заяви Мартина Биненфелд, директор на Туристическия съюз в Загреб.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още