IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводът Eastring с шанс да бъде включен в приоритетните проекти на ЕС

Газопроводът ще минава през Словакия, Унгария, Румъния и България

21:56 | 05.11.15 г. 1
Газопроводът Eastring с шанс да бъде включен в приоритетните проекти на ЕС

Газопроводът Eastring, планът за чието създаване ще се изпълнява от словашката компания Eustream, трябва да бъде включен в списъка на приоритетните проекти на ЕС. Това заяви днес в Братислава еврокомисарят за енергийния съюз и заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от ТАСС и БТА.

"Съставянето на списъка на приоритетните проекти се намира във финален стадий", подчерта Шефчович. "Този списък ще бъде част от отчета за Енергийния съюз. Ще представя документа на 18 ноември. В момента се водят заключителни преговори. Мисля, че проектът Eastring има прекрасни предпоставки за включване в списъка на приоритетите", добави еврокомисарят.

Включването на газопровода в списъка на приоритетите на ЕС би означавало отпускане на допълнителни финанси от фондовете на ЕС за неговото изграждане и създаване на оптимално благоприятна позиция за Eustream в преговорите с представителите на европейските държави, през които се планира да минава тръбата, отбелязва ТАСС.

Газопроводът Eastring, чиято дължина няма да превишава 1015 километра, ще минава по територията на Словакия, Унгария, Румъния и България. Стойността на проекта, който трябва да бъде изпълнен до края на 2018 година, се оценява на 1,5 милиарда евро, припомня агенцията.

На същия форум в Братислава заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ за енергийната дипломация Робин Дъниган, цитиран от Ройтерс, заяви, че проектът за газопровод "Северен поток-2", целящ да увеличи доставките на руски газ за Германия, рискува да лиши Украйна от над 2 милиарда долара транзитни такси и противоречи на стремежа на ЕС да намали енергийната си независимост от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Е...като лиши Украйна къде ще идат тия 2 милиарда???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още