IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" иска от Русия около 1 трлн. рубли за строежа на преработвателен завод

Най-големият газохимичен комплекс в Руската федерация ще струва 2,3 трилиона рубли и ще се намира на брега на Балтийско море близо до Уст-Луга

19:03 | 14.08.19 г. 13
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Президентът на &quot;Газпром&quot; Алексей Милер.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на "Газпром" Алексей Милер. Снимка: Ройтерс

"Газпром" иска правителството да подкрепи изграждането на голям газопреработвателен комплекс и най-големия газохимичен комплекс в Русия. За това съобщи вестник „Ведомости“, собственост на семейството на Демян Кудрявцев.

Строителството е планирано на брега на Балтийско море близо до Уст-Луга. Президентът на държавната корпорация Алексей Милер поиска проектите да получат статут на „национално значение за икономиката“, както и да се обмисли финансирането им.

Общата стойност на проектите се оценява на 2,3 трилиона рубли, пише The Bell. Само на първия етап - за подготовката на техническата документация - разходите ще възлизат на 150 милиарда рубли.

Според федерален служител "Газпром" е готов да финансира половината от проекта, но иска държавна подкрепа от правителството за втората половина или малко над 1 трлн. рубли.

За целта правителството може да налива пари във ВЭБ.РФ (държавна инвестиционна банка, която финансира проекти за икономическото развитие) под формата на субсидии или апортни вноски в капитала, предлага Милер, без да уточнява източника на средства. Нещо повече, по-рано заместник-министърът на финансите Андрей Иванов заяви, че Националният фонд за благосъстояние (ФНБ) може да стане такъв източник.

Според Милер комплексът ще произвежда повече от 19 милиарда кубически метра сух газ, 13 милиона тона втечнен природен газ и повече от 2,2 милиона тона втечнен нефтен газ годишно.

Президентът на "Газпром" също отбеляза, че с изпълнението на проектите ще се увеличи обемът на конкурентоспособни продукти на руските химически предприятия и ще има ръст на брутния регионален продукт на Ленинградска област с над 300 милиарда рубли годишно.

През април беше съобщено, че руското правителство обмисля да отпусне 190 милиарда рубли от ФНБ като компенсация за средствата, изразходвани за увеличаване на обезщетенията на петролните компании за доставки на горива на вътрешния пазар.

Investor.bg припомня, че ационерното дружество „Газпром“ е сред най-големите световни компании, което притежава най-големите залежи на природен газ в света. Председател на управителния съвет е Алексей Милер, а сред бившите ръководители на „Газпром“ е настоящият премиер на Русия Дмитрий Медведев. „Газпром“ притежава нефтената компания „Газпром-Нефт“ (бивша „Сибнефт“).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
И кво толкова абсурдно видя в статията, та си блъвнал тоя зелево-стомашен фермент по-долу? Държавата е собственик на Газпром и има отношение както, когато прибира печалбата от дейността, така и когато трябва да инвестира в разширяване на дейността, очевадно - с цел увеличаване на печалбите.А ФНБ се пълни именно от Газпром, Роснефт и техните събратя по бизнес от нефто-газовия сектор, така че не виждам нищо странно от там да дръпнат некой леф, вместо да пълнят гушите на разни бамки. Сигурно е по-добре за вас с другия онанист Стоенча, ако Газпром беше поискала 14-15 млрд. еврака от МВФ или от ЕК, хем с наколенки гиби...? Бизнесът е кинти, а когато печелиш и от печалбата тургаш кинти настрана за черни дни или за секакви нужди, това значи, че си добър мениджър, имаш акъл и си разбираш от бизнеса. Сичко останало е зелева драйфня... Ама нали требва да си треснете по една злобойка с групата по интереси "Cum on Russia's Face" тука... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
cum on ABBA face
преди 4 години
расия е обградена от измислени държави и територии като Крим, Северна Осетия, Абхазия, Приднестровието, Нагорни Карабах и Кирилските острови. *** се имат за много хитри и че са измислили стратегията разделяй и владей", но РФ е поредната разпадаща се империя. Санкции до дупка и нека РФ се разпадне още по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
Националният фонд за благосъстояние (ФНБ) ... хи хи , това ли е кацата с меда , дето всички лични приятели на ботоксовия шарпей се редят да лапат ?в норвегия нефтеният фонд даваше по няколко хиляди евра на човек да си купи електричка а не кола с ДВГ , а в рассия цитирам от горният материал : През април беше съобщено, че руското правителство обмисля да отпусне 190 милиарда рубли от ФНБ като компенсация за средствата, изразходвани за увеличаване на обезщетенията на петролните компании за доставки на горива на вътрешния пазар.велики ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
https://***.finanz.ru/novosti/aktsii/beg-na-meste-ekonomika-rossii-zastryala-v-2014-godu-1028446876
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Ето ти цитат от статия, която потвърждава че до 2013 година всички банки са върнали парите на данъкоплатците. Няма да ти давам линкове, ако желаеш просто питай Гугъл. "Американската икономика расте и показателят БВП на глава от населението връща предкризисните си стойности. Безработицата пада. Банките се съвзеха и изплатиха обратно почти 245 млрд. долара на данъкоплатците толкова, колкото те наляха в банките. Фондовият пазар възстановява позициите си. Нетните доходи на домакинствата също изглеждат прилично."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Пак хубаво че искат рубли а не долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
kolojiko
преди 4 години
Абе щом неиска квадралиони, значи е добра ситуацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Всички си върнаха задълженията с лихвите, още при президент Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Защо не напишеш 20 000 000 000 000 долара? Бойнг ползва минимални данъчни отстъпки, под формата на РАЗСРОЧВАНЕ на задължения. В случая черно на бяло ти е написано, че Газпром може да успее да финансира своята част. Цялата история се скалъпва за да може Ротенберг да лапне едни пари, които дори и да връща от ФНБ ще му отпуснат средства с минимална лихва( за други подобни е около 2%), докато "нормалните" бизнесмени плащат на банките до 15% лихва годишно. Твоите номера вървят в поссия, но не и в просветена България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
А и колко САЩ исипа на банки и автомобилостроители през 2008 г.?Или всички русофоби сте **** шит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още