IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром не приема изводите на ЕК за "прекомерно високи цени"

Голяма част от договорите са подписани на базата на междуправителствени договорки, посочиха от компанията

15:51 | 16.12.15 г. 2
Газпром не приема изводите на ЕК за "прекомерно високи цени"

Руският газов гигант Газпром не приема изводите на ЕК, че предлага природния газ „на прекомерно високи цени“ за свои клиенти в ЕС. Това коментира зам.-ръководителят на компанията Александър Медведев, цитиран от ТАСС.

Вчера той присъства на среща с представители на ЕК, на която е била обсъдена процедурата, предприета от Европейската комисия относно злоупотреби с господстващо положение на руската компания.

По думите на Медведев са били представени данни, които доказват несъстоятелността на обвиненията на Брюксел. От компанията са категорични, че в процеса на разследването от ЕК не взимат под внимание норми на публичното международно право, особено в частта му, касаеща сегментацията на пазара и обвиненията за ограничаване на конкуренцията.

„Голяма част от нашите търговски договори в разглежданите страни са подписани в рамките на междуправителствени договорки, което също трябва да бъде взето под внимание“, коментира още Медведев.

През април Европейската комисия изпрати възражения до Газпром, с които обвини компанията в спорни пазарни практики в Централна и Източна Европа. Предварителните констатации на Брюксел сочат, че Газпром ограничава конкуренцията на пазарите за доставка на газ в осем държави от ЕС, сред които и България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
The Senator
преди 8 години
Ако страните от ЕС купуват на тези цени, значи,1.Или нямат други алтернативи2.Или другите алтернативи не са по-евтини3.Или другите алтернативи не са по-сигурни4.Или комбинации от горните точкиЯвно, по някаква причина, на ЕС е изгодно да купува от Газпром. Следавателно, цените НЕ СА "прекомерно високи". "Високи"- вероятно, да. "Прекомерно"- още не. Ако са чак толкова високи, да вземат, па да внасят - нали е свободен пазарът, Н.В Конкуренцията ще си каже думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още