IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром” отново държи ръката си на газовото кранче за Европа

Ако Киев не направи ново плащане, Русия ще спре доставките към Украйна

12:01 | 24.02.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Европа покрива около една трета от нуждите си от газ от Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Европа покрива около една трета от нуждите си от газ от Русия. Снимка: Ройтерс

Руската енергийна компания „Газпром” заяви във вторник, че са налице „сериозни” рискове за транзита на газ за Европа през Украйна, след като Киев не е успял да извърши предварително плащане, предаде Ройтерс.

От „Газпром” посочват в свое изявление, че Украйна разполага с 219 млн. куб. метра газ, който ще бъде използван в рамките на два дни. Ако не бъде направено ново плащане, Русия ще бъде принудена да спре подаването към Украйна, обясняват от „Газпром”.

„Това създава сериозни рискове за транзита на газ за Европа”, допълват от компанията. Европа покрива около една трета от нуждите си от газ от Русия, като около половината минава през Украйна.

В понеделник украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз” обвини „Газпром”, че не доставя газ, за който Киев е платил предварително – дни след като Москва заяви, че насочва част от газа, предназначен за Украйна, директно към регионите, контролирани от проруските бунтовници.

След като прекрати доставките на газ за Украйна за шест месеца, Москва ги поднови в края на 2014 г. след подписването на двустранно междинно споразумение, което предвиждаше Киев да плати част от задълженията си и да предплати зимните доставки.

От „Нафтогаз” твърдят, че руската компания е нарушила тази сделка, като е доставила едва 47 млн. куб. м от поръчаните 114 млн., за които Киев е платил авансово миналия четвъртък.

Миналата седмица Украйна прекрати доставките на газ за източните региони, контролирани от проруските бунтовници, а Москва започна да доставя газ на сепаратистките региони директно за първи път.

Говорител на „Газпром” е заявил, че доставките за размирните райони се изпълняват съгласно договор с „Нафтогаз”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 9 години
Сложих ти един плюс, обаче Киев не признава ДНР и ЛНР и за тях тези две области са си Украйна, тоест Газпром е изпълнил доставката до тях. Като не искат украинците да плащат газа на Донецк и Луганск да им дават да се отделят и да се оправят сами и без това достатъчно човешки животи се погубиха в тази гражданска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikolas
преди 9 години
От къде изкопахте тази лъжа! Не си измисляйте. Газпром предупреди Украйна, не Европа. Ако за вас "журналисти" това е едно и също, за мен не е.Ето ви и линк към новината, да няма съмнения:http://tass.ru/ekonomika/1786920
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Toва с преките доставки за отцепниците е прекалено !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
vzhekoff
преди 9 години
Както писах много пъти, голият украински *** ще лъсне другата зима. В момента те опразниха хранилищата до там, че едвам теглят. Добре, че зимата е мека. Реално отдавна са под всякакви санитарни минимуми. Второ - те уж не купуват руски газ, но реално за Газпром посредникът са Словакия и Полша. Това означава само, че наесен тези две страни ще установят, че вместо на Газпром, украинците им дължат на тях. Дали ще са склонни на реверс още една зима - предстои да се види. Трето - като цяло и аз съм абс. против всякаква газификация - тя е скъпа и ни прави още по-зависими. И последно - самата измислена държава Украйна ще фалира (и евентуално ще се разпадне) до есента, така че съвсем няма да е ясно кой пие и кой плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
"Газпром": через два дня поставки газа на Украину могут прекратиться" ....защо редакторите "обработват" новината,за да е подходяща за масите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... през 2009 бая вой се разнесе и от Прованса - некъде и без хляб беха останали... хахаха!Иначе и аз викам да спре ЕС да купува газ от Русия за един месец, ама веднага! И след един месец да се види кой-какво-кое-как.... Дет се вика - враговете на руския газ или да убедят останалите колко е по-добре без него, или да занемеят завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
...за Европа или за Украйна?Украйна не е платила за месец Март и доставките за Украйна са под въпрос.....Европа ще е застрашена (липса на нормални доставки) само ,ако Украйна отбива от предназначения за нея (Европа ) газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 15
Lucifer
преди 9 години
битовата газификация е само за богоизбраните шопи а останалият дискриминиран народ в провинцията се спасява с дърва, въглища и ток на безбожни цени. Промишленост вече почти нямаме, така че можем да си мизерстваме и без газ. ЧАС ПО-СКОРО НЕ РУСИЯ, А ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ВРЪТНЕ КРАНЧЕТО НА РУСКИЯ ГАЗ, ЧЕ ДА ВИДИМ КОЛКО МОГАТ РАШКИТЕ ДА ГЛАДУВАТ И ДАЛИ ПУТИН ЩЕ ГИ НАХРАНИ С ОРЪЖИЕ. АКО ГО НАПРАВЯТ ГАРАНТИРАМ СВЕТКАВИЧНА КАНИБАЛИЗАЦИЯ НА ИЗТОК ОТ ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 12
Internet
преди 9 години
Червен ***, значи...Ама надничарският ги ник съвсем ти подхожда на *** писанияНещастник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 10
evg9
преди 9 години
Стига с този газ!!! Само ни плашите ще има ли, няма ли да има, и ако няма, като че ли ще дойде краят на света. Щом е толкова проблемен, та чак се говори и за изнудване - да се спре битовата газификация, в промишлеността да се използва само, като суровина, не и като енергоресурс и малкия ни добив ще ни стигне. Ако някой иска повече газ, да си сондира или да ходи да се дупи на Путин лично!Аз съм от Перник, отоплявам се на въглища и на мен газ не ми трябва. Ивече ми омръзна да чета за газови простотии, като че ли нямаме по-сериозни проблеми от това. Н-р пита ли се някой още какво стана с парите на КТБ и ще има ли осъдени. С тези пари колко вченен газ чааак от Катар можеше да докарате, другари и мистъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още