IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" построи 90% от трасето на "Силата на Сибир"

По газопровода компанията ще доставя 38 млрд. куб. метра газ за Китай

09:57 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

"Газпром" напредва по реализацията на един от най-мащабните си проекти в източна посока - газопровода "Силата на Сибир", става ясно от съобщение на сайта на компанията. Към края на юли са построени 1954 километра, или 90,5% от трасето на газопровода, по който ще бъде пренасян газ за Китай.

Очакванията са, че тази година основните дейности по строителството да бъдат финализирани, а след изграждането на допълнителни съоръжения и техническите изпитания "Силата Сибир" да бъде въведен в търговска експлоатация до края на 2019 година.

Газопроводът ще бъде използван и за доставки на газ на вътрешния руски пазар.

Изграждането на "Силата на Сибир" беше договорено през 2014 година. Тогава "Газпром" и китайската CNPC подписаха мащабен 30-годишен договор за доставка на руски природен газ в Китай. По план през тръбите ще бъдат пренасяни по 38 млрд. куб. метра годишно за китайските потребители.

Основните параметри в договора включват типичните условия, които "Газпром" поставя на своите клиенти - обвързване на цената на газа с цените на алтернативни петролни продукти, както и клаузата take or pay, която предвижда плащане, независимо дали клиентът е поискал и получил цялото договорено количество.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още