Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

"Газпром" спести 180 млн. долара от екополитики през 2020 г.

Газовият гигант намали емисиите въглероден диоксид с 14% спрямо нивата от 2019 година

"Газпром" спести 180 млн. долара от екополитики през 2020 г.

Снимка: "Газпром"

През 2020 г. "Газпром" е реализирала спестявания в размер на 13,8 млрд. рубли (над 180 млн. долара) от проведените политики по опазване на околната среда, сочи отчет на компанията. Докладът е одобрен по време на заседание на Съвета на директорите на "Газпром".

Още по темата

През миналата година са били спестени общо 3,92 млн. тона топлинно-енергийни ресурси, в това число 3,27 млрд. куб. метра природен газ, почти 306 млн. киловатчаса електроенергия и 252 хил. гигакалории топлинна енергия.

Като цяло със своите мерки за опазване на околната среда компанията е намалила емисиите въглероден диоксид с 16 млн. тона, или с 14% спрямо нивото от 2019 година.

Тези спестявания са постигнати благодарение на ремонтни дейности и въвеждането на модерни технологии за съхранение на газ, като например мобилни компресорни станции, както и от оптимизацията на използването на енергийните ресурси и ремонти на компресорните станции, отчитат от газовия гигант.

Един от важните показатели, които следят в "Газпром" са опасните емисии на метан. За целта регулярно се извършва оценка на техническото състояние на газопроводите и са въведени монитори, които следят за изтичането на газа.

По отношение на екологичните цели в компанията разработват и технология за производството на водород от метан без допълнително отделяне на опасни за атмосферата газове. Плановете са водород и метан-водородни смеси да бъдат транспортирани през съществуващата газопреносна инфраструктура, включително и за износ.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
С бавните преговори за присъединяване ЕС отваря врати към Балканите за опоненти