IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите търговски вериги в Русия замразяват цените на храните за 2 месеца

Федералната антимонополна служба на Русия се очаква да одобри споразумението до дни

10:25 | 25.02.15 г. 1
Големите търговски вериги в Русия замразяват цените на храните за 2 месеца

Най-големите търговци на дребно в Русия, част от Асоциацията на фирмите за търговия на дребно (Магнит, X5 Retail Group, Ашан, Дикси, Metro Cash & Carry, Лента и други), са се споразумели да се опитат да се справят с нарастващите цени и натиска на чиновниците, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Договорът е изпратен и на Федералната антимонополна служба на Русия, тъй като се предвижда търговците да определят цените на дребно за социално значими продукти.

Ако антимонополната служба одобри споразумението, цените на стоките ще останат замразени за два месеца.

Зам.-началникът на службата потвърждава, че сдружението ще получи положителен отговор до няколко дни. Търговците ще имат правото и сами да определят списъка с продукти, които ще бъдат обхванати от мярката.

Като социално значими стоки в Русия се определят телешкото, свинското, агнешкото и пилешкото месо, непочистената замразена риба, мляко и някои млечни продукти, захар, сол, олио, някои зърнени култури, картофи, зеле, моркови, ябълки и други.

Рязкото покачване на цените на хранителните стоки в руските магазини доведе до прокурорски проверки на магазините, а вицепремиерът Аркадий Дворкович предупреди, че правителството може да прибегне и до ценова регулация.

Същевременно, ако замразят цените на дребно на някои стоки, търговските вериги може би ще минат с по-малки загуби.

Отделни вериги от известно време предлагат различни основни пакети от популярни стоки. Дикси например фиксира цената на месечен пакет от основни храни - елда, ориз, просо, макаронени изделия, олио и масло, брашно, замразена риба и кнедли, и задържа надценката от 15% на други популярни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
Jimmy
преди 9 години
*** с бързи стемпове вървят по стъпки на венецуелските другари. Фиксирани, непазарни цени винаги и навсякъде водят до едно и също - дефицит и черна борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още