Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Грешката на Босна и Херцеговина, която може да провали напредъка на Балканите

Ако лидерите в страната не променят изборния си кодекс, това може да доведе до разпад на крехкия баланс вътре в нея, коментира евродепутат

Грешката на Босна и Херцеговина, която може да провали напредъка на Балканите

Снимка: Архив Ройтерс

В Босна и Херцеговина часовникът яростно тиктака. Лидерите на западнобалканската страна трябва да решат дали да реформират избирателния закон в съответствие с решението на Конституционния съд, или да не правят нищо и да гледат как страната се разпада, коментира евродепутатът Дубравка Шуица, заместник-председател на комисията по външна политика в Европейския парламент, за Politico.

Освен ако лидерите не ускорят действията си, а Европейският съюз и САЩ не са готови да се намесят, страната и крехкият регион може да се изправят пред най-голямата криза от средата на 90-те.

Миналия декември Конституционният съд реши, че части от изборното законодателство на страната са неконституционни. Съдиите поискаха парламента да предприемат действия, за да променят закона. Очаквано, нищо не се случва.

Решението на съда е в резултат на жалба на водещия хърватски политик Божо Любич, който успешно защити тезата, че законът, свързан с избора на представители за долната камара във Федерация Босна и Херцеговина (една от двете съставни части на страната - бел. ред.) позволява на босняците, непропорционално и незаконно, да избират представители и за хърватите.

Тази ситуация се отразява и на държавно ниво, където босняците – които превъзхождат хърватите в съотношение три към едно – могат да избират както своите, така и хърватските членове на тристранната президентска власт.

Застоят по избирателния закон е симптоматичен за по-широките проблеми с върховенството на закона в Босна и Херцеговина. Осем години след решението на Европейския съд по правата на човека, промотиращо равни политически права – смятано за основна стъпка към присъединяването към ЕС – липсва напредък към гарантирането, че всички граждани могат да кандидатстват за държавни позиции, включително тази на президента.

Още по темата

Босна и Херцеговина успя да устои на две десетилетия мрачни предсказания за предстоящ колапс и възобновяване на конфликта, който унищожи страната през 90-те.

Постоянната политическа склероза на страната и неспособността да взима прости решения в интерес на народа си обаче е източник на притеснения за европейските политици, които инвестираха толкова много пари и средства, подкрепяйки посоката към Европа на страната.

Изключително разочароващо е и за самите граждани на Босна и Херцеговина. Във времена, в които съседните страни напредват към членство на ЕС, собствените ѝ политици не могат да съгласуват общите си отговори на въпросника на Европейската комисия, който бе получен сред кандидатурата на страната за членство в началото на 2016 г., пише Шуица.

Този вид ограничения и политически саботаж, за съжаление, са хронични за политиката на страната. Тя произтича от фундаменталната неспособност да поставят върховенството на закона над интересите на която и да е от народностите в страната. Това е причината върховният представител, посочен от Дейтънското мирно споразумение преди 22 години, да следи страната и продължава да се намесва, за да поддържа някакво подобие на ред и напредък.

Тези системни проблеми подчертават защо международната общност трябва да бъде по-ангажирана от всякога в убеждаване, подкрепа и улесняване на политическите лидери на страната, за да работят по-добре заедно.

Провал в реформата на закона в съответствие с конституцията е немислим. А без реформа не може да има избори в горната камара на парламента, а оттам формирането на правителство е невъзможно.

Това ще има драматично въздействие върху деликатния институционален интегритет на страната, отслабвайки го още повече в момент, в който външните сили вече търсят начин да разширят влиянието си. Без правителство и функциониращи институции тези, които се опитват да нарушат крехкия политически баланс в Босна и Херцеговина, ще бъдат окуражени, потенциално предизвиквайки регионално напрежение и конфликт.

Усърдният напредък, постигнат от Босна и Херцеговина през последните 18 месеца към получаване на европейска подкрепа за пътя си към ЕС – нещо, което има подкрепата на огромна част от населението – рискува да бъде напълно унищожен, ако изборният закон остане потънал в спорове.

ЕС и партньорите му, особено Вашингтон, трябва да са готови да се намесят, твърдо и справедливо, за да спомогнат за приемливо решение, създавайки рамка за посредничество, която да покрие всички нерешени въпроси по върховенството на закона, които спират страната да изпълни желанието на гражданите си.

Историята ни е показвала неведнъж, че политическите лидери на Босна и Херцеговина предпочитат да се оттеглят на познатата територия на завоалиране и създаване на пречки, вместо да изпълнят отговорността си. Твърде много има заложено на карта за страната, и за Европа, за да позволи това да продължи така, завършва Шуица.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Правозащитници предупреждават за ръст на политическото насилие в Русия