IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент одобри споразумението с Македония за името*

Алексис Ципрас успя да си подсигури необходимото парламентарно мнозинство благодарение на подкрепата на някои независими и опозиционни депутати

15:58 | 25.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият парламент по време на вчерашните дебати <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият парламент по време на вчерашните дебати Снимка: Ройтерс

Гръцките депутати ратифицираха в петък споразумението за името на бившата югославска република Македония, с което на практика се урежда продължилият с десетилетия спор между Атина и Скопие.

Т. нар. Преспанско споразумение бе прието от гръцкия парламент със 153 гласа „за“ и 146 „против“, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“.

Председателят на парламента Никос Вуцис определи днешното гласуване като „историческо“. По думите му сесията на парламента, предшестваща гласуването и продължила 38 часа, е най-дългата провеждана в новата гръцка история, побеждавайки дори и някои от най-бурните дебати, свързани с гръцките спасителни програми.

Премиерът Алексис Ципрас, който подписа Преспанското споразумение заедно с македонския си колега Зоран Заев миналата година, успя да си подсигури необходимото парламентарно мнозинство благодарение на подкрепата на някои независими и опозиционни депутати.

„След една година на преговори, дискусии и изтощителен диалог ние достигаме до края на един труден и болезнен процес“, заяви Ципрас пред парламента по време на разгорещените дебати в четвъртък.

Македонският парламент вече прие споразумението по-рано този месец.

Заев успя да спечели мнозинство от две трети в парламента преди точно две седмици, с което бе подкрепена сделката с Атина, която предвижда новото име на страната да бъде „Република Северна Македония“.

Своята подкрепа за решението на парламента изрази и Европейският съюз. В обща позиция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, върховният представител по външна политика и сигурност Федерика Могерини, както и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан приветстваха ратифицирането на договора.

„Необходим е политически кураж, лидерство и отговорност от всички страни, за да се разреши един от най-непоклатимите спорове в региона“, написаха те, определяйки гласуването като „пример за помирение“.

Поздравленията си изрази и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който написа в Twitter, че „мисията невъзможна е изпълнена“.

Договорът между двете страни ще сложи край на близо 30-годишния конфликт между двете държави за използването на думата Македония. Гърция оспорва името на бившата югославска република, тъй като на своя територия има историко-географска област със същото наименование и според мнозина съществува реален риск от подбуждане на териториални претенции.

Планирания за днес вот в гръцкия парламент беше предшестван и от бурни и на моменти кръвопролитни протести, като в четвъртък вечерта полицията се наложи да използва сълзотворен газ срещу демонстранти пред парламента в страната. Въпреки проливния дъжд в петък също имаше по-малка група протестиращи пред сградата на законодателния орган.

*Информацията е актуална към 16:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още