IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще поиска вот на доверие

Причина за правителствата криза в Атина е оттеглянето на подкрепата от страна на ключов коалиционен партньор и оставката на военния министър

16:10 | 13.01.19 г. 1
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще поиска вот на доверие за правителството, след като неговият ключов коалиционен партньор оттегли подкрепата си заради решаването на казуса с името на Македония, увеличавайки риска от предсрочни избори, съобщава Bloomberg.

Ципрас е принуден да потърси подкрепата за парламента, след като министърът на отбраната Панос Каменос, който е лидер на „Независимите гърци“ подаде оставка заради решението на премиера да подкрепи споразумението с Македония за името на страната, за да се разреши дълготрайният спор между страните. Каменос настоява за провеждане на рефердум за сделката с Македония.

„Въпросът за Македония не ми оставя никакъв вариант освен да пожертвам стола си“, каза Каменос пред репортери в Атина след срещата с Ципрас. Той допълни, че това правителство е изпълнило целта си, а именно да извади страната от икономическата криза.

Оцеляването на правителството може да зависи от това колко от членовете на партията на Каменос ще последват призива на техния лидер да гласуват против Ципрас. От друга страна, самият Ципрас може да потърси подкрепа от други партии и независими депутати, за да се опита да избегне предсрочни избори.

Напрежението между двамата партньори достигна връхната си точка през миналата седмица заради споразумението, което Гърция подписа със съседа си за промяна на името на страната на Република Северна Македония. Сделката ще позволи на Гърция да прекрати своето вето за присъединяването на Македония към Европейския съюз и Нато.

Ципрас назначи адмирал Евангелос Апостолакис, началник на Генералния щаб на армията, за нов военен министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Премиерът на Гърция ще поиска вот на доверие.Вот на недоверие се иска от опозицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още