IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки се завръщат на капиталовите пазари след 5-годишна пауза

Тройката кредитори поиска от най-големите банки в Гърция да наберат допълнителен капитал в размер на 2 млрд. евро посредством продажба на акции и облигации

10:35 | 10.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцките банки се завръщат на капиталовите пазари след 5-годишна пауза

Кредиторите на Гърция поискаха от най-големите банки в страната да наберат допълнителен капитал в размер на 2 млрд. евро посредством продажби на акции и облигации на международните капиталови пазари, пише Financial Times.

Ходът на тройката кредитори – Европейската комисия, Международният валутен фонд и Европейската централна банка – свали напрежението в Атина в навечерието на срещата на европейските финансови министри, въпреки че двете преговарящи страни все още са на различни мнения по отношение на структурните реформи, които Гърция трябва да извърши.

Тройката кредитори оспори резултатите от проведените от консултантската компания BlackRock стрес тестове за гръцките банки, които показаха, че в системата има недостиг на около 6,4 млрд. евро. Представителите на МВФ са на мнение, че на гръцките заемодатели ще са необходими 8 или 9 млрд. евро, за да покрият минималното изискване за коефициента на адекватност на капитала от първи ред от 8%.

National Bank of Greece – най-голямата банка в страната по активи, се нуждае от още 2,18 млрд. евро. Третият най-голям кредитор - Eurobank, изпитва недостиг на капитал от близо 3 млрд. евро. Piraeus Bank и Alpha Bank се нуждаят от по-малки суми – съответно 425 млн. евро и 262 млн. евро.

Сумата на предлаганите акции от страна на две от най-големите банки в Гърция значително превиши сумата, изискуема от стрес тестовете. Трета банка съобщи, че провежда разговори с група от международни фондове, които да бъдат потенциални купувачи на емисиите.

Alpha Bank ще предложи акции за 1,2 млрд. евро. Банката вече съобщи, че емисията е поета от Citigroup и JPMorgan. Новината дойде ден, след като Piraeus Bank разкри, че ще предложи на пазара книжа за 1,75 млрд. евро и необезпечени облигации за 500 млн. евро.

Като допълнение към изпълнението на капиталовите изисквания на стрес тестовете сумата на предложените от двете банки ценни книжа ще им позволи да изплатят облигации за около 1,5 млрд. евро, емитирани от държавата под формата на привилегировани акции, предназначени за заздравяване балансите им в началото на кризата.

Една част от набраните средства Alpha Bank и Piraeus могат да заделят като резерви, ако сумата на необслужваните кредити евентуално нарасне, тъй като банките ускоряват процеса по преструктуриране на кредитните си портфейли. Компании в някои от ключовите за Гърция икономически сектори като селско стопанство, строителство и хотелиерство изпитват затруднения при обслужването на кредитите си, но досега банките правeха редица компромиси относно погасяването на заемите.

От Eurobank съобщиха, че са готови да покрият изцяло недостига на капитал в размер на 2,9 млрд. евро, разкрит от преминатите стрес тестове, с помощта на потенциални инвеститори от ранга на пенсионните фондове, на държавни инвестиционни фондове, както и на хедж фондове.

Увеличенията на капитала ще редуцират значително държавното участие в трите банки. Това е още едно от условията на отпуснатия спасителен план в размер на 170 млрд. евро, което трябва да бъде изпълнено, въпреки че Гръцкият финансов стабилизационен фонд (Hellenic Financial Stability Fund) – спасителният фонд за банките, създаден от ЕК и МВФ – ще запази своя мажоритарен дял в тях.

Анализаторите смятат, че завръщането на гръцките банки на капиталовите пазари след петгодишна пауза подчертава нарастващия международен апетит за инвестиции в периферията на Европа, тъй като страните там излизат от рецесията.

„Инвеститорите считат, че вероятността Гърция да напусне еврозоната вече е минимална. Също така те пренебрегнаха риска, породен от политическата нестабилност“, споделя главният икономист на Alpha Bank Михаел Мазуракис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
имаш + от мен за поста сиа за лемурите на изборите питай Станишев и Мартин Шулц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
До тук Гърция излапа 20 млрд. кеш и се готви да лапне поне още толкова, без да броим 200 млрд. отписани дългове! Това са разходи за реформиране и оздравяване на една страна с пазарна икономика, член на ЕС и ЕЗ!!!Колко ли ще струва Украйна на ЕС, като се знае, че там няма да се започне даже от нула, а от минус ниво! Там има огромни дългове без никаква икономика! Какво мислят да правят началниците на ЕС с Украйна, след като с толкова зор и с цената на фашистки преврат се докопаха до подписите на някакви, макар и с оплескани с кръв "проевропейци"! (Доколкото Тягнибог, Сашко Билий и Ярош могат да бъдат изобщо европейци...!)Няма ли най-сетне някой да започне да задава подобни въпроси на елита на ЕС? Пак ли на тези избори ще избираме същите лемури?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още