IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките фирми процъфтяват в кризата

Това важи с пълна сила за туризма и корабоплаването

15:10 | 25.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцките фирми процъфтяват в кризата

На фона на политическото сътресение, рецесията и острия недостиг на парични средства гръцката икономика преминава през трудни времена, откакто през 2010 г. в страната се разрази дългова криза, пише CNBC.

След шест години в рецесия и с рекордна безработица Гърция се изправя пред още предизвикателства, тъй като се опитва да си осигури още жизненоважни средства от международните си кредитори, за да си плати сметките. Миналата седмица гръцкото правителство успя да изтегли пари от своя резервна сметка в Международния валутен фонд (МВФ), за да заплати дължимото на институцията.

Но въпреки драмата гръцката икономика започна да показва признаци на растеж. Европейската комисия очаква, че през тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция ще се разшири с 0,5%, въпреки че прогнозата е ревизирана надолу. Увеличението ще дойде след растежа от 0,8% през 2014 г., благодарение на туризма и износа.

Туристите винаги са се стичали към Гърция въпреки постоянната криза, в която се намира страната, пише CNBC. Grecotel – основният бранд на N. Daskalantonakis Group, в която работят 5 хил. души – е най-значимият работодател в гръцкия туристически бранш.

Управляващият директор на хотелската верига Мари Даскалантонакис коментира пред CNBC, че въпреки че Гърция не може да бъде определена като „бизнес рай“, фирмата се радва на последователен растеж, като в момента извършва обновяване на голяма част от хотелските си комплекси.

Даскалантонакис, която е дъщеря на основателя на групата – Никос Даскалантонакис, заявява, че финансирането на нови проекти става все по-трудно, вследствие на банковата криза в Гърция, но като цяло европейският бизнес „оказва подкрепа“.

„Доста полети бяха добавени към гръцки дестинации и сме много благодарни и за това“, добавя тя. Поевтинялото евро също е стимулирало търсенето, основно от бившите съветски републики и руските пазари, тъй като рублата също отслабна доста, обяснява Даскалантонакис.

Текущите планове за разширяване на дейността трябва да се забавят заради състоянието на икономическия климат в момента, но Даскалантонакис отхвърля всякакви опасения, отнасящи се до политиката на правителството и продължаващите преговори с еврозоната.

Друг сектор, в който Гърция поддържа добра репутация в световен мащаб, е корабоплаването. Що се касае до капацитета за превозване на товари – флотът на Гърция е най-големият от който и да е друг, на която и да е друга държава, сочат данни на Lloyd's List Intelligence.

Въпреки това успехът на индустрията няма почти нищо общо със състоянието на гръцката икономиката – по-малко от 1% от товарите, пренасяни от гръцки кораби, са свързани с гръцки внос или износ.

Въпреки че корабоплаването се явява своеобразен оазис за добре платени работни места, секторът среща същите предизвикателства, пред каквито е изправена индустрията в световен мащаб, коментира Найджъл Ловри от Lloyd's List.

„Като цяло от 2008 г. насам пазарите на стоки, превозвани с кораби, не се справят особено добре. Те са доста волатилни, въпреки че има периоди и сектори, за които това не важи“, казва той, но не отрича значимостта на корабната индустрия за гръцката икономика.

В опит да запълни дупките правителството в Атина налага по-сурови данъчни мерки върху гръцката корабна индустрия. През последните две години държавните кораби се облагат. Ставката също вече е двойна, което означава, че приносът на корабоплаването за гръцката хазна расте значително.

Основният риск пред бъдещето на гръцката корабоплавателна индустрия остава неизвестността дали страната ще може да поддържа стабилна бизнес среда, особено що се касае до данъците. Индустрията допринася за 7%-8% от гръцкия БВП, сочат данни на Lloyd's List Intelligence, което означава, че залогът за икономиката е голям.

„Гърция има много проблеми, като основният е правителството. Гръцкото бизнес общество и корабоплаването искат на всяка цена държавата да остане в еврозоната, защото вярват, че това е най-доброто за страната“, заявява Ловри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още